Βαρυσήμαντη παρέμβαση επιστημόνων στο bmj για την πανδημία
Written by Γιώργος Σαχίνης on 5 Ιανουαρίου 2022
Σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά το «the bmj» , δημοσιεύεται επιστολή 50 και πλέον κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς, με την οποία απευθύνουν επείγουσα έκκληση για παγκόσμια δράση με την στρατηγική επιλογή του συστήματος «εμβόλια- plus». Η στρατηγική αυτή για την πανδημία, όπως δηλώνουν, είναι η καλύτερη επιλογή, αφού στοχεύει στα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, με έναν συνδυασμό, εμβολιασμών, μέτρων δημόσιας υγείας και μετρίων οικονομικής στήριξης με την επωνυμία «εμβόλια-plus».
- Το Απομαγνητοφωνημένο κείμενο
Πριν ξεκινήσω το άρθρο θα ήθελα να σας θυμίσω τι έλεγαν κάποιοι υπεύθυνοι όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα εμβόλια :
Η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο Public Health England, δήλωσε:
– Τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Τα εμβόλια όχι μόνο μειώνουν τη σοβαρότητα της ασθένειας και αποτρέπουν εκατοντάδες θανάτους καθημερινά, αλλά βλέπουμε τώρα ότι έχουν επίσης πρόσθετο αντίκτυπο στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του COVID-19 σε άλλους. Ενθαρρύνω όποιον του προσφέρεται ένα εμβόλιο να το κάνει το συντομότερο δυνατό.
– Αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν να έχετε τον ιό, να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών και να ακολουθείτε τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
28 Απριλίου 2021
Το τι έγινε μετά στη συνέχεια, δυστυχώς όλοι το ξέρουμε.
Στο τέλος θα καταλήξουμε να είμαστε η χώρα που έκανε όλα τα αντίθετα.
- Η Επιστολή στο bmj
Ο ιός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 278 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει τουλάχιστον 5,4 εκατομμύρια θανάτους από τις 26 Δεκεμβρίου 2021. Η ανησυχητική παραλλαγή omicron (B.1.1.529) εξαπλώνεται ταχύτατα.
Ορισμένες χώρες θεωρούν τη πανδημία ως απόλυτη ζημία και ακολουθούν στρατηγικές που κυμαίνονται από την καταστολή της έως την εξάλειψή της. Επιδιώκουν να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά μόλυνσης μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού, μέτρων δημόσιας υγείας και μέτρων οικονομικής στήριξης (εμβόλια-πλας). Άλλες χώρες εφάρμοσαν στρατηγικές μετριασμού που αποσκοπούν στην αποτροπή της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας με τη δημιουργία ανοσίας του πληθυσμού μέσω ενός συνδυασμού μόλυνσης και εμβολιασμού. Οι χώρες αυτές βασίζονται σε μια προσέγγιση αποκλειστικά με τη χρήση εμβολίων και φαίνεται ότι είναι πρόθυμες να ανεχθούν υψηλά επίπεδα μολύνσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα συστήματα της υγειονομικής περίθαλψής τους μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η υψηλή μεταδοτικότητα και ο βαθμός διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος από τις παραλλαγές δέλτα και όμικρον σημαίνουν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί βιώσιμη προστατευτική ανοσία του πληθυσμού με τα τρέχοντα εμβόλια που βασίζονται στο αρχικό στέλεχος. Σε σύγκριση με τη δέλτα, η omicron είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει όσους είχαν εμβολιαστεί ή εκτεθεί σε προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική ανοσολογική διαφυγή.
Η ευρεία διασπορά επιφέρει απρόβλεπτες καταστάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η υψηλή μετάδοση ενέχει τον κίνδυνο ταχύτερης προσαρμογής του SARS-CoV-2, με αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αυξημένη μεταδοτικότητα (παρατηρείται με την α, δέλτα και όμικρον), αυξημένη ανοσολογική διαφυγή αντισωμάτων (με τη β και όμικρον) ή μεγαλύτερη παθογένεια (όπως η δέλτα και α).
Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα σε μια στρατηγική που βασίζεται αποκλειστικά στα εμβόλια. Οι χώρες που ανέχθηκαν την υψηλή διασπορά είδαν αυξήσεις τόσο στην θνητότητα από την COVID- 19, όσο και στην συνολική θνησιμότητα (δηλαδή είχαν υπερβάλλουσα θνησιμότητα), ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και επανειλημμένα λοκντάουν, που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Οι χώρες που κατέστειλαν τη μετάδοση από νωρίς, είδαν μειωμένη θνητότητα και θνησιμότητα και λιγότερη οικονομική ζημία.
Αν και ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τους κινδύνους σοβαρής ασθένειας και θανάτου, η λονγκ COVID παραμένει εξίσου μια σοβαρή ανησυχία. Η διακοπή της εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα της ασθένειας του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών και/ή τα επανειλημμένα λοκντάουν λόγω της αποτυχίας ελέγχου της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, είναι πιθανό να έχουν διαρκή αντίκτυπο στην ευημερία και τις προοπτικές της επόμενης γενιάς.
Τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης δημιουργούν επίσης έναν αρνητικό φαυλόκυκλο που ανατροφοδοτείται συνεχώς, σύμφωνα με τον οποίο σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η το τεστιγκ, η ιχνηλάτηση, η απομόνωση και τα συστήματα υποστήριξης υπερφορτώνονται, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά, αυξάνοντας περαιτέρω τη διασπορά.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να υιοθετηθεί παγκοσμίως μια προσέγγιση “εμβόλια πλας”. Αυτή η στρατηγική θα επιβραδύνει την εμφάνιση νέων παραλλαγών και θα διασφαλίσει ότι αυτές θα υπάρχουν σε ένα υπόβαθρο χαμηλής μετάδοσης, όπου θα μπορούν να ελεγχθούν με αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ θα επιτρέπει σε όλους (συμπεριλαμβανομένων των κλινικά ευάλωτων ατόμων) να συνεχίσουν τη ζωή τους πιο ελεύθερα.
Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη χρήση μάσκας στην κοινότητα και στις δομές υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταστολή της μετάδοσης χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική ή κοινωνική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, καλούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εθνικές κυβερνήσεις να:
- Να δηλώσουν απερίφραστα ότι ο SARS-CoV-2 είναι αερομεταφερόμενο παθογόνο και να τονίσουν τις συνέπειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόληψη της μετάδοσης. Ένα σαφές μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συμβάλει στην άρση της σύγχυσης που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει ξεπερασμένες πολιτικές.
- Να ενθαρρύνουν τη χρήση μασκών προσώπου υψηλής ποιότητας για συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και άλλα περιβάλλοντα που εγκυμονούν κινδύνους εκπομπής σωματιδίων σε υψηλά επίπεδα. Τα σημαντικά οφέλη της μάσκας στην κοινότητα είναι πλέον καλώς τεκμηριωμένα. Οι μάσκες (π.χ. N95, P2/FFP2 ή KF94) θα πρέπει να προτιμώνται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους όπου συγχρωτίζονται άτομα, καθώς και για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης ανά πάσα στιγμή.
- Να δώσουν οδηγίες για τον αποτελεσματικό αερισμό και τον καθαρισμό του αέρα. Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από το άνοιγμα των παραθύρων και να στοχεύσουμε σε μια αλλαγή παραδείγματος για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα δημόσια κτίρια σχεδιάζονται, κατασκευάζονται, προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται με βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται ο καθαρός αέρας για τους χρήστες – στρατηγικές που αποδεδειγμένα μειώνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.
- Να καθορίσουν κριτήρια για την επιβολή ή τη χαλάρωση των μέτρων όσον αφορά τη μείωση της διασποράς με βάση τα επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα. Τα μέτρα όπως ο αποτελεσματικός εντοπισμός των κρουσμάτων, με το τεστιγκ, την ιχνηλάτηση, η απομόνωση και η υποστήριξη θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητη για την αναχαίτιση της μετάδοσης. Τα χαμηλά ποσοστά μετάδοσης δίνουν σε όλα τα διαθέσιμα μέτρα την καλύτερη πιθανότητα να καταστούν αποτελεσματικά, δημιουργώντας έναν θετικό, αυτοενισχυόμενο κύκλο ελέγχου της νόσου. Επαρκής οικονομική και πρακτική υποστήριξη για την απομόνωση θα πρέπει να εφαρμόζεται παντού, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά και σε υποβαθμισμένους τομείς ακόμη και σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.
- Να υποστηρίξουν τη λήψη επειγόντων μέτρων για την επίτευξη ίσης κατανομής σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης εμβολίων, της αναστολής των πατεντών εμβολίων, της άρσης των εμποδίων στη μεταφορά τεχνολογίας και της δημιουργίας περιφερειακών κέντρων παραγωγής για την εξασφάλιση άφθονου τοπικού εφοδιασμού, απανταχού με εμβόλια υψηλής ποιότητας. Η παγκόσμια εξάπλωση των εμβολίων θα πρέπει να περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε έγκαιρα και ακριβή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την προστασία των εμβολίων.
Η στρατηγική «εμβόλια-plus» είναι προσιτή και εφικτή. Είναι η πολιτική που υποστηρίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος , στη δήλωσή του της 14ης Δεκεμβρίου 2021: “Πρέπει να είμαι πολύ σαφής: τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα βγάλουν καμία χώρα από αυτή την κρίση. Οι χώρες μπορούν και πρέπει να αποτρέψουν την εξάπλωση της Όμικρον με μέτρα που λειτουργούν σήμερα. Δεν είναι εμβόλια αντί για μάσκες, δεν είναι εμβόλια αντί για αποστάσεις, δεν είναι εμβόλια αντί για εξαερισμό ή υγιεινή των χεριών. Κάντε τα όλα. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα καλά”.
- Το σχετικό Link :
https://www.bmj.com/content/376/bmj.o1
Vasilis Patsalidis. On 5 Ιανουαρίου 2022 at 19:36
To alo me tin kokinoskoufitsa to kserete.