Στις 900.000 ευρώ η αύξηση στην τιμή του νερού για το ΠΑΓΝΗ τα τελευταία χρόνια
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 15 Νοεμβρίου 2024
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις και το νερό εμπόρευμα» το μήνυμα που στέλνει στο Δήμο το Σωματείο εργαζομένων.
Δριμεία η αντίδραση του Δημήτρη Βρύσαλη, Προέδρου του Σωματείου αλλά και Περιφερειακού Συμβούλου, στην προειδοποίηση της Επιχείρησης ότι το χρέος των 900.000 θα βεβαιωθεί στην Εφορία.
Εξηγεί ότι το ποσό αφορά στις αυξήσεις που εδώ και χρόνια επιβαρύνουν το νερό, καθώς η πληρωμή γίνεται με τιμή του 2019 και καλεί τόσο τη Διοίκηση όσο και το Δήμο να απευθυνθούν στα αρμόδια Υπουργεία που φέρουν την ευθύνη αυτής της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής.
«Καμία μεταφορά οφειλής από τη ΔΕΥΑ ή της υπηρεσίες του Δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ. Η Δημοτική αρχή Ηρακλείου όπως και η προηγούμενη Δημοτικη αρχή- κυβερνήσεις- ΕΕ αντιμετωπίζουν το αγαθό του νερού και τη χρήση του ως εμπόρευμα, με όρους «κόστους» και «κέρδους» και έτσι καλούν το λαό αλλά δημόσιες υπηρεσίες όπως, το ΠΑΓΝΗ να το ακριβοπληρώνει» αναφέρει στο Ράδιο 98.4 ο Δημήτρης Βρύσαλης.
Επισημαίνει ότι οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που για να μείνουν κερδοφόρες αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενών τους και επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια και τις δημόσιες υπηρεσίες και με το κόστος ύδρευσης και με το βάρος του κόστους κατασκευής έργων, που το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού, των εργαζομένων ενώ την ίδια ώρα ελαφρώνουν το τιμολόγιο προς επιχειρήσεις (ξενοδοχεία μείωση 25%), κτλ.
Πως μετακυλίεται στο τιμολόγιο ύδρευσης για λαϊκή κατανάλωση η ακρίβεια στην Ενέργεια, λόγω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και των «πράσινων μπίζνες» του κεφαλαίου. Πως συνεχίζεται η επιβολήΦΠΑ στην τιμή του νερού και η «επιδότηση» μιας ιδιωτικής επιχείρησης (ΔΕΗ) από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την τιμολόγηση των καταναλώσεων των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο αντί βιομηχανικό, ενώ την ίδια στιγμή παρέχεται ρεύμα σε εξευτελιστική τιμή στους μεγαλοβιομήχανους.
Τέλος τονίζει ότι έχει προστεθεί στους λογαριασμούς και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του θέτοντας τάχα σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση του.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης η αύξηση να επιβαρύνει τα τιμολόγια των μεγαλοεπιχειρηματιών στα μεγάλα ξενοδοχεία, στις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα έργα για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού και την πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο.