Στη βουλή η κατάσταση στην αγορά από το Χ. Μαμουλάκη
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 11 Ιουνίου 2020
Στη Βουλή οι προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων της Κρήτης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας, με Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας, του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη. Οι προτάσεις φέρουν την υπογραφή των : Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου & Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνη Παπαδεράκη, των Επιμελητηρίων, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, και των ΤΕΕ/ΤΑΚ – ΟΕΕ/ΤΑΚ.
«Ο επαγγελματικός κόσμος της Κρήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου αλλά δυστυχώς, η Κυβέρνηση κωφεύει» επισημαίνει ο Βουλευτής μιλώντας στον 98.4 προσθέτοντας πως : «Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του, ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας, έχει φτάσει στο ναδίρ και ότι απαιτούνται γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης που θα σώσουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από το λουκέτο, αλλά και τους εργαζόμενους από τον εφιάλτη της ανεργίας. Κάθε μέρα που χάνεται, είναι πολύτιμη. Κάθε μέρα που περνάει, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία του τόπου μας» αναφέρει.
Οι φορείς ζητούν με την επιστολή τους από τους συναρμόδιους υπουργούς: 1. Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. 2. Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου. 3. Απλοποίηση των προϋποθέσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,ιδιαίτερα των εγγυήσεων που απαιτούν οι τράπεζες, και με μέτρα αποτροπής του αποθησαυρισμού των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing). 4. Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας δηλ. του πλήρη μισθού και όχι της ανεργίας. 5. Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με βάση τη πρόταση που είχαμε διατυπώσει . 6. Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. 7. Εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων. 8. Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς Νόμους. 9. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για ταχεία αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων και υλοποίηση ώριμων έργων Περιφερειακής σημασίας. 10.Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που σήμερα ψηφίζεται, είπε ότι η ηγεσία του ονειρεύεται ένα σχολείο ανταγωνιστικό για τους μαθητές, τιμωρητικό για τους καθηγητές και ακριβό για τους γονείς. Ένα νομοσχέδιο που κλείνει το μάτι στην παραπαιδεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια γιατί κατά βάθος η ΝΔ αποστρέφεται τη δημόσια παιδεία».
Pingback: