Σωτήρης Ρούσσος : Τα κρίσιμα επίδικα στην Ανατολική Μεσόγειο το 2025
Written by Γιώργος Σαχίνης on 2 Ιανουαρίου 2025
Ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής με αντικείμενο «Διεθνείς Σχέσεις και Θρησκεία στη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, μιλάει στον 98.4 για το πώς σηματοδοτούνται οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά πεδία, τις πρώτες ημέρες του 2025, ως απότοκος όλων των δρώντων γεωστρατηγικά το 2024.
Ερμηνεύει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με την έλευση της Προεδρίας Τραμπ σε λίγες μέρες, ότι θα έχουν ένα μεταβατικό στάδιο μηνών και όχι ραγδαίες εξελίξεις σε μέτωπα , όπως στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή. Εκτιμά ότι η Ε.Ε. αγκυλωμένη σε ιδεοληψίες και πολιτικές ηγεσίες χαμηλού κύρους , οδηγεί τον ευρωπαϊκό χώρο σε καταστάσεις ουραγού.
Εκτιμά ότι ατύπως Ισραήλ και Τουρκία αν και με αντικρουόμενα συμφέροντα θα κρατήσουν ένα επίπεδο ισορροπίας, αφού το Ισραήλ θέλει τουλάχιστον την ουδετερότητα της Τουρκίας , για τους σχεδιασμούς του με το Ιράν.
Η δε Τουρκία ενδιαφέρεται για παγίωση των σχεδιασμών της στη Συρία , όπου όμως η ανοικοδόμηση είναι συνάρτηση των χρημάτων που θα πεισθούν Κατάρ και Σαουδική Αραβία να βάλουν , ώστε να ωφεληθούν και οι τουρκικές επιχειρήσεις. Για το Κυπριακό, ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι η Κυπριακή πολιτική ηγεσία πρέπει να δραστηριοποιηθεί πρώτη αυτή σε ζητήματα θαλάσσιων ζωνών, όπως το επερχόμενο τουρκοσυριακό μνημόνιο, με την αρωγή της Ελλάδας , ενώ εκτιμά ότι η Τουρκία, θα επιχειρήσει ακόμη πιο συστηματικά την de jure αναγνώριση ως κρατικής υπόστασης του ψευδοκράτους. Για τα Ελληνοτουρκικά τέλος, σημειώνει ότι μόνο με πολιτική κατευνασμού, θα βρεθείς σε αδιέξοδα, όταν η άλλη πλευρά ευθέως ως αναθεωρητική δύναμη , έχει πλέον μεγάλη προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα επικοινωνιακά σενάρια για αφήγημα με εκλογικές προεκτάσεις περί “κυβέρνησης της ειρήνης” , είναι ότι πιο ανόητο θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στη δημόσια σφαίρα, ενώ στη ουσία , όπως λέει, υποκρύπτει “κυβέρνηση συνθηκολόγησης” και άρνησης στο πεδίο, να ασκήσει εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα .