Σωτ. Καμενόπουλος : Παγκόσμια αλλαγή σελίδας γεωπολιτικής και γεωοικονομίας
Written by Γιώργος Σαχίνης on 9 Ιανουαρίου 2025
Ο Σωτήρης Καμενόπουλος , κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τομείς του ερευνητικού του ενδιαφέροντος είναι η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, τις σπάνιες γαίες και την γεωπολιτική και η διαχείριση κινδύνων, σε μια συζήτηση από την γεωοικονομία έως την γεωπολιτική σε νέα σελίδα παγκόσμια, όπως λέει, στον 98.4.
Ο ίδιος που εισήγαγε επιστημονικά στον δημόσιο διάλογο την θεματική των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων ενεργειακά ορυκτών , αναλύει τους βαθύτερους λόγους των αναφορών Τράμπ για την Γροιλανδία και την Διώρυγα του Παναμά και όχι μόνο. Επισημαίνει ότι αυτή η επιθετική προσέγγιση , θα φέρει εξελίξεις και στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι η ελληνική πολιτική ελίτ θα πρέπει να αλλάξει ρότα άμεσα , διαφορετικά θα βρεθεί εκτός εξελίξεων , όταν ήδη η αμερικανική Exxon, εκφράζει δυσφορία για την αντιμετώπιση των ερευνητικών της γεωτρήσεων νοτίως της Κρήτης.
Ο Σωτήρης Καμενόπουλος αναρωτιέται αν είναι πιο άκομψες οι δημόσιες παρεμβάσεις του Μάσκ για διάφορες κυβερνήσεις και στην Ευρώπη και στον Καναδά και την Αμερικανική ήπειρο ή οι παρεμβάσεις της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος και του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να μην προχωρήσει η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Ελλάδας αλλά να απαγορευτεί η χρήση τους.
Ο Σωτήρης Καμενόπουλος, εξηγεί γιατί η Κίνα είναι σε όλη την αλυσίδα αξιοποίησης των σπάνιων γαιών, τεχνολογικά ήδη 15 χρόνια μπροστά, ενώ σημειώνει ότι ο γεωπολιτικός ανασχηματισμός οδηγεί σε ισχυρούς παίκτες με ζώνες επιρροών. Μεγάλο χαμένο θεωρεί την Ευρώπη, υποστηρίζοντας για παράδειγμα πως η Γροιλανδία θα είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων ακόμη για αλλαγή συστημάτων, κυβερνήσεων και μιας ενδεχομένως “νέας Γιάλτας” μεταξύ μεγάλων χωρών. Η Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα, αν δεν αντιληφθεί αυτή τη νεα σελίδα, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, μπορεί πολύ συντομότερα από όσο φαντάζεται να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων . Κατά τον ίδιο είναι θετικό δείγμα γραφής, πως η διατεταγμένη λογοκρισία των διαφορετικών απόψεων στην παγκόσμιες πλατφόρμες δημόσιας εκφοράς λόγου , ως συνέπεια της νέας εποχής Τράμπ αλλά και των δράσεων Μάσκ, πλέον εγκαταλείπεται