Σ. Βαρδάκης: Έρχεται μετωπική σύγκρουση στα εργασιακά

Written by on 22 Απριλίου 2021

Η κυβέρνηση δε δημιουργεί προοπτικές ασφάλειας και εργασιακής αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας

«Ωράριο εργασίας- “λάστιχο”, με μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους, ανεξέλεγκτες απολύσεις, θεσμικός περιορισμός των συνδικάτων με ουσιαστική αφαίρεση της δυνατότητας να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ποινικοποίηση των απεργιών» στις αναφορές του Βουλευτή ΣΥΡΖΑ-ΠΣ στον 98.4.

Μιλά για τη νομοθέτηση του 10ωρου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και 100 χρόνια μετά από τη νομοθέτηση του 8ώρου στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εφαρμοστεί η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών.

Σημειώνει πως η κυριακάτικη αργία πηγαίνει περίπατο, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αυξάνει το ανώτατο όριο υπερωριών από 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση, στις 120 ετησίως, ενώ υπάρχουν στο τραπέζι εισηγήσεις για ευθυγράμμιση του πλαφόν των υπερωριών στη βιομηχανία με όλους τους κλάδους, γεγονός που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.

Αναφέρεται στις απολύσεις χωρίς περιορισμούς, και χωρίς κόστος για τους εργοδότες, όπως και στην κατάργηση της επαναπρόσληψης εργαζομένου ακόμα και όταν η απόλυση έχει κριθεί δικαστικά.

Λέει πως η επιβολή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, που προτείνουν, απαιτεί την ύπαρξη του απαραίτητου ελεγκτικού μηχανισμού, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί από μια κυβέρνηση που απαξίωσε τον ΣΕΠΕ, όπως και κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, και επέκτεινε την παραβατικότητα σε όλη την αγορά εργασίας.

Τέλος σημειώνει: «Αυτό που δεν έκανε καμία κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τελευταία 38 χρόνια, να ακουμπήσει τον Νόμο 1264/82 που κατοχύρωνε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ματαιώνει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, διευρύνοντας το πεδίο με βάση το οποίο μία απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια. Ενώ ήδη το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό απεργιακών κινητοποιήσεων προσβάλλονται δικαστικά και κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές», τώρα θα είναι και ποινικά κολάσιμες».

 

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist