Ρ. Ρινάλντι : Το υπαρξιακό ζήτημα της Ελλάδας στην τροχιά του 21ου αιώνα
Written by Γιώργος Σαχίνης on 17 Μαΐου 2024
Ο Ρούντι Ρινάλντι μιλάει στον 98.4 μία ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου , στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», συνέδριο που όσοι επιθυμούν μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα για εγγραφή www.yparxiakoellada.gr . Το συνέδριο ο αύριο και μεθαύριο , έχει 7 συνολικά θεματικές :
Πρώτη Συνεδρία (Σάββατο 11:10 – 13:00) Πλευρές της χρεοκοπίας: Η ελληνική οικονομία, κερδισμένοι, χαμένοι και προοπτικές (Κώστας Μελάς, Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Χάρης Μαντινιώτης, Παντελής Σαββίδης, Γιάννης Κουζής).
Δεύτερη Συνεδρία (Σάββατο 13:15 – 15:00) Το νέο πολιτικό καθεστώς και το ξεγύμνωμα της δημοκρατίας (Δημήτρης Καλτσώνης, Γιώργος Κοντογιώργης, Θέμης Τζήμας, Κώστας Δημητριάδης, Βασίλης Ξυδιάς).
Τρίτη Συνεδρία (Σάββατο 16:00 – 17:40) Ζητήματα συλλογικής και πολιτιστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας (Βασίλης Καραποστόλης, Πέπη Ρηγοπούλου, Αντώνης Ανδρουλιδάκης, Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Πανούσης).
Τέταρτη Συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Το κοινωνικό δικαίωμα στην Υγεία και την Εκπαίδευση: Από τη διάλυση στη διατεταγμένη υπηρεσία (Δημήτρης Ουλής, Γιάννα Γιαννουλοπούλου, Δημήτρης Κούβελας, Βαγγέλης Χρήστου, Δημήτρης Γιαννάτος).
Πέμπτη συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Προς νέες μορφές αποικιοποίησης: Ενέργεια, περιβάλλον και «ψηφιακή δεκαετία» (Βάνα Σφακιανάκη, Γιάννης Σχίζας, Ιάσονας Κωστόπουλος, Καίτη Μυλωνά, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου).
Έκτη Συνεδρία (Κυριακή 10:30 – 12:15) Οι άμεσες εθνικές απειλές και το γκριζάρισμα του ελληνισμού (Βασίλης Φούσκας, Θόδωρος Σπαθόπουλος, Γιώργος Αϋφαντής, Λουκάς Αξελός, Βύρων Κοτζαμάνης).
Έβδομη Συνεδρία (Κυριακή 12:45 – 15:00) Εθνική στρατηγική και υποκείμενο: Προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία (Μαρία Καραμανώφ, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Πισσίας, Ρούντι Ρινάλντι, Βαγγέλης Χωραφάς, Γιάννης Τσούτσιας, Λαοκράτης Βάσσης).
Όπως λέει στον 98.4 ο Ρούντι Ρινάλντι, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ίδια την ύπαρξή της. Αναλύει τα βασικά στοιχεία και την διαδρομή της πολλαπλής υποβάθμισης που βιώνει ο Τόπος και η κοινωνία από το 2010 μέχρι σήμερα. Θέτει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πορεία, και μάλιστα μέσα σε ένα ταραγμένο και άκρως επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον; Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας, των ενεργών υποκειμένων και των πολιτών; Όπως τονίζει , ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν , ούτε οι πρόσκαιροι σχηματισμοί για την νομή της εξουσίας μπορούν να αποτελούν την λύση. Η λύση δεν θα είναι μια εύκολη πορεία, σε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα, αλλά θα χρειαστεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας σε διάφορους τομείς και μέσα από μία νέα εθνική συμφωνία, που θα χτιστεί στη βάση μιας νέας κοινωνικής συλλογικότητας που θα μπορεί να παραμερίσει με εθνικό σχέδιο και στρατηγική ένα πλήρως αποσαρθρωμένο σύστημα της υπάρχουσας πολιτικής ελίτ.