«Παγκόσμια ημέρα υγείας και κρητική διατροφή»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 29 Μαρτίου 2023
Ημερίδα της Περιφέρειας για την αξία της στις 7 Απριλίου
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙΝΑΖΩ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κρητική Διατροφή & Υγεία για όλους» την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ Κρήτης).
Μιλώντας στον 98.4 ο Αντώνης Παπαδάκης από τη Δ/νση Υγείας όπως κι ο Πρόσεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης / Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας Μάνος Γιακουμάκης, διευκρινίζουν για άλλη μία φορά, ότι άλλο είναι Κρητική Διατροφή κι άλλο Μεσογειακή.
Παράλληλα αναφέρονται στα οφέλη της στην υγεία μας, στην παγκόσμια αναγνώριση της, όπως και στην ποιότητα – ταυτότητα των κρητικών προϊόντων.
Στην ημερίδα και στο πρόγραμμα της περιλαμβάνονται οι εξής ομιλίες:
*Γεώργιος Α. Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
«Προσεγγίζοντας την Κρητική Διατροφή στη σημερινή εποχή»
*Ειρήνη Χουδετσανάκη Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης.
«Επισήμανση των τροφίμων στη Στρατηγική: « Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης.
*Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Κρητικής διατροφής, Κρητικής γαστρονομίας και διασύνδεσης αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.
«Κρητικό διατροφικό πρότυπο και Υγεία»
*Βασίλειος Ζαφειρόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
«Παρουσίαση του Προγράμματος «Διαχείριση βάρους στη μετά-covid εποχή»
*Θεοδώρα Μουρατίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
«Διατροφή και τρόπος ζωής εν μέσω πανδημίας»
*Μάνος Γιακουμάκης, MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης / Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.
«Διατροφικές συστάσεις για καλύτερη Υγεία»
*Αλκιόνη Χατζάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
«Διαχείριση σωματικού βάρους – Εργαστηριακές μετρήσεις»
*Θεοδώρα Μουρατίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ.
«Σχολικό Περιβάλλον και Διατροφή»
*Γεώργιος Πιτσούλης, Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων, Ιατρός-Ακτινολόγος.
«Δράσεις Περιφέρειας Κρήτης για τη στοματική Υγεία στα σχολεία»
*Αντώνιος Παπαδάκης, Υγιεινολόγος, MPH, M.Sc., Ph.D., Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΠΚ, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΔΠΘ & Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής ΕΛΜΕΠΑ.
«Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο και Κρητικά Προϊόντα»
*Αναστασία Μαρκάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ
«Μεσογειακή/Κρητική Διατροφή: μια τεκμηριωμένη θεραπευτική δίαιτα»
*Λάμπρος Βαμβακάς, Ιατρός Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Π.Κ., Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας.
«Κρητική Διατροφή και πρόληψη του Καρκίνου».