Νίκος Παπαδάτος : «Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γεια, οι διώξεις των Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ / 1937-1938»
Written by Γιώργος Σαχίνης on 12 Οκτωβρίου 2021
Στη σημερινή εκπομπή στον 98.4 συζητήσαμε με τον ιστορικό Νίκο Παπαδάτο σχετικά με το βιβλίο του “Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γεια, οι διώξεις των Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ / 1937-1938” που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ την επόμενη εβδομάδα. Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο βασικό πρωταγωνιστή του βιβλίου του, Μιχάλη Μπεζεντάκο, που τραγουδήθηκε από πολλές γενιές και έγινε θρύλος για κάθε λαϊκό αγωνιστή στην Ελλάδα, από την προπολεμική περίοδο μέχρι και σήμερα.
Μέσα από την ιστορική έρευνα που παρουσιάζεται στο νέο βιβλίο του αναλύονται επιπλέον οι περιπτώσεις και άλλων αγωνιστών όπως του Ανδρόνικου Χαϊτά (Σιφναίου), του Κώστα Καρακόζοφ (Ευτυχιάδη), του Γιάννη Τσαγγαράκη (Τόμοφ), του Αβραάμ Βρεττού (Δερβισόγλου), του Παύλου Οσμάνη (Δουλγέρη ή Δουλγερίδη), του Διονύση Πυλιώτη, του Απόστολου Κλειδωνάρη, του Αλέξανδρου Κουρουκλή και άλλων.
Ο ιστορικός Νίκος Παπαδάτος ανέφερε ότι στο βιβλίο του υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από την πληθώρα πρωτογενών αρχείων που βρίσκονται στα σημερινά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας) -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Ο συγγραφέας ανέδειξε μερικές από τις πτυχές των πολυπαραγοντικών αιτιών του προβλήματος της βίας στη συγκεκριμένη πολυτάραχη χρονική περίοδο στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, διαχώρισε σαφώς τη θέση του από την προσπάθεια ταύτισης του ναζισμού-φασισμού με το σοβιετικό καθεστώς. Τόνισε δε ότι το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρωτογενή πηγή για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με μια ουσιαστική προσέγγιση του προβλήματος της βίας σε εκείνη την πολυτάραχη ιστορική περίοδο.