Μ. Κοκολάκης: Με αίτηση στο ΔΑΕΦΚ και στον Άγιο Πέτρο αυτοψίες και σύσταση φακέλων στο Αρκαλοχώρι

Written by on 28 Απριλίου 2022

Αποκαρδιωτικός ο χρόνος αναμονής εκτιμά και το ΤΕΕ/ΤΑΚ που παραπέμπει σε ορίζοντα δεκαετίας

 

Μόλις 189 οι φυσικοί φάκελοι που είχαν κατατεθεί μέχρι το Πάσχα, εκ των οποίων είχαν εξεταστεί οι 91ας. Σε εκκρεμότητα 2.500 αιτήσεις για πρώτη αυτοψία μετά από επτά μήνες και 1.244 πρωτόκολλα κατεδάφισης που αναζητούν μηχανικούς.

Απελπιστικά αργά τα βήματα της Πολιτείας για την επίσπευση των διαδικασιών που θα βοηθήσουν τους πολίτες των σεισμόπληκτων Δήμων της ΠΕ Ηρακλείου να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους.

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παραθέτουν Σύλλογος Σεισμόπληκτων «Ελπίδα» και Τεχνικό Επιμελητήριο. Προβληματισμός στους πληγέντες κι από τη μη υπογραφή της απόφασης περί της αναπροσαρμογής των τιμολογίων του 2011 για τις επισκευές, καθώς οι προφορικές δεσμεύσεις δεν αρκούν κι είναι άγνωστο αν τελικά υπάρξουν έγγραφες ουσιαστικές βελτιώσεις, καθώς ακόμα και σήμερα η Επιτροπή Τιμών εξετάζει το αίτημα του Συλλόγου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πάντως από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης σημείωσε πως το τιμολόγιο θα είναι ενιαίο για το σύνολο των πληγέντων ανεξάρτητα του χρόνου που έχει υποβληθεί ο φάκελος.

Μείζον θέμα για τον ίδιο είναι η στελέχωση των αρμόδιων γραφείων με μηχανικούς καθώς επτά μήνες μετά το φονικό σεισμό οι ελλείψεις είναι τεράστιες, οι αιτήσεις ανέρχονται κοντά στις 7.000 μόνο από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος – Αρχανών Αστερουσίων κι ως εκ τούτου ο χρόνος που θα απαιτηθεί με σημερινά δεδομένα φθάνει στα δέκα χρόνια.

Ενδεικτικό το παράδειγμα που έφερε μεταφέροντας τα λόγια του Υφυπουργού παρά το πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου ότι μόλις μία εβδομάδα πριν, οι φάκελοι που είχαν κατατεθεί ήταν μόλις 189, εκ των οποίων είχαν εξεταστεί κι εγκριθεί μόνο οι 91ας. Υπενθυμίζεται πως ο Υφυπουργός είχε εκφράσει προβληματισμό κι ανησυχία κατά  την τελευταία επίσκεψη του στην Κρήτη και κατά τις συναντήσεις του με τους φορείς ότι ακόμα και μετά από ένα χρόνο οι εξετασμένοι φάκελοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 1.000, αποδεχόμενος ουσιαστικά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις από πλευράς Πολιτείας.

Αποκαρδιωμένος ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Μάρκος Κοκολάκης σημείωσε ότι μάλλον οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο στο ΔΑΕΦΚ  αλλά και στον Άγιο Πέτρο, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι περιοχές ερημώνουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι πληγέντες έχουν απελπιστεί. 2.500 αιτήσεις δεν έχουν περάσει ακόμα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο και 1.244 κτίσματα χαρακτηρισμένα κόκκινα περιμένουν να κατεδαφιστούν, άγνωστο το πότε» πρόσθεσε.

Σοβαρές εκκρεμότητες καταγράφονται και με τα πράσινα καθώς η γραφειοκρατία και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ροκανίζουν το χρόνο που στη λήξη του φέρνει ακόμα και επιστροφή χρημάτων αυτών που έχουν πάρει τα έναντι της αρωγής. Στην αποστροφή του λόγου ο Μάρκος Κοκολάκης ανέφερε πως «αν τελικά οι υποσχέσεις ήταν χελώνα ακόμα κι αυτή θα είχε κάνει το γύρο της Κρήτης στο επτάμηνο δεκάδες φορές».

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist