Μ. Εφίμοβα : Πολιτική Δίωξη Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος
Written by Γιώργος Σαχίνης on 20 Μαΐου 2021
– Τι λέει η Νομικός που έχει αναλάβει την πτυχή της Interpol στην υπόθεση
«Είναι καθαρά πολιτική η δίωξη του συζύγου μου γι’αυτό και θα ζητήσουμε αναβολή του δικαστηρίου. Εμένα κυνηγούν, την δική μου έκδοση θέλουν. Και δεν θα σταματήσουν γιατί έχω ακόμα στα χέρια μου τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αλλά ακόμα κι αν πάθω κάτι, είναι διασφαλισμένα» τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στον 98.4 η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα, με αφορμή τη δίκη του συζύγου της , αύριο , ο οποίος διώκεται με τις ίδιες κατηγορίες με εκείνη, ενώ δεν είχε ανάμειξη στις αποκαλύψεις της.
Η περιπέτεια της Μαρίας Εφίμοβα ξεκινά στη Μάλτα, όταν η ίδια διαπίστωσε φαινόμενα διαφθοράς στην τράπεζα που εργαζόταν και συνεργάστηκε με την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, με σκοπό τη δημοσίευση των σκανδάλων και την αποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος. Τότε ξεκίνησε μια αλληλουχία γεγονότων και διώξεων της Εφίμοβα, που την έφερε στην Ελλάδα, με σκοπό να ζητήσει προστασία από τη δεύτερη πατρίδα του συζύγου της. Στην Ελλάδα βρισκόταν όταν έμαθε πως η Γκαλίζια, συνεργάτιδα της στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη Μάλτα, δολοφονήθηκε με τον άγριο τρόπο που όλοι ξέρουμε.
Ο Άρειος Πάγος τη δικαίωσε, απορρίπτοντας ως ασαφή τα εντάλματα της Μάλτας και κατέστησε την Ελλάδα ασφαλές καταφύγιο για την ίδια και την οικογένειά της, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι κυπριακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του Παντελή Βαρνάβα, συζύγου της Μαρίας Εφίμοβα, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (ελληνική και κυπριακή) με παιδαριώδες κατηγορητήριο που μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό το οποίο αφορούσε την ίδια την whistleblower.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εμφανίζεται στην υπόθεση, καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα και για την ίδια τη Μαρία Εφίμοβα, το οποίο βέβαια ανακλήθηκε από την Interpol ως εκπορευόμενο από πολιτική σκοπιμότητα, στοιχείο που φυσικά και υπάρχει και στη δίωξη εναντίον του συζύγου της και το οποίο επιβάλλει την ακύρωση του εντάλματος και σε αυτή την περίπτωση.
Η βασική απαίτηση που έχουμε από την ελληνική δικαιοσύνη , είπε στον 98.4 , η Ευαγγελία Αμπαζή, η Νομικός που έχει αναλάβει την διεθνή διάσταση της υπόθεσης και ως προς την Interpol , είναι να σταθεί στο ύψος της και να περιμένει να την επανεξέταση του εντάλματος εκ μέρους των διεθνών υπηρεσιών, αξιολογώντας ως πολιτική τη δίωξη του Παντελή Βαρνάβα. Πρόκειται για μια υπόθεση που επιβάλλεται να δούμε στο πλαίσιο που υπαγορεύει η εμπλοκή πολιτικών προσώπων και οικονομικών παραγόντων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Εξετάζοντας όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα γεγονότα εκτυλίσσονται εν μέσω μιας ευρείας συζήτησης για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και την προστασία τους, τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα η υποχρέωση για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία σχετική οδηγία της Κομισιόν, η οποία αφορά την προστασία των whistleblowers, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, είναι άνθρωποι που έβαλαν το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια, πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον και ρίσκαραν τη ζωή, την καριέρα και την ηρεμία τους.