Κ.Λαγουβάρδος : Ακριβέστατα μετεωρολογικά δεδομένα από την Κυριακή για την Θεσσαλία

Written by on 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος , μιλώντας στον 98.4 , σημείωσε με νόημα  πως οι προβλέψεις υπήρχαν και ήταν έγκυρες, αλλά είτε αγνοήθηκαν από τους αρμοδίους είτε δεν αξιολογήθηκαν σωστά φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες που εκδόθηκαν  από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κακοκαιρίας Daniel.

Οι χάρτες αποτύπωναν  το συνολικό προβλεπόμενο ύψος βροχής σε χιλιοστά με χρονικό ορίζοντα 72 ωρών από τις 4 αρχικοποιήσεις του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ Κυριακής 3 και Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ. Λαγουβάρδος, τόνισε ότι  η κακοκαιρία Daniel είχε καταταχθεί στη μέγιστη Κατηγορία 5 (Ακραία) και όπως τα προγνωστικά δεδομένα έδειχναν ήδη πως μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm.

Οι προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων έδιναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής για την περιοχή της Θεσσαλίας ήδη από την Κυριακή 03/09 ενώ και όλες οι επόμενες ανανεώσεις (διαθέσιμες ανά 12 ώρες) επέμεναν στο ίδιο καταστροφικό σενάριο, αυξάνοντας επομένως τη βεβαιότητα για την εγκυρότητα τους.Τα ύψη βροχής που είχαν προβλεφθεί,  ξεπερνούσαν σε πολλές περιοχές τα 200 χιλιοστά σε ένα τριήμερο, με τα μεγαλύτερα ύψη κοντά στα 1000 mm στην περιοχή του Πηλίου και της Όθρυος.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist