ΗΠΑ : Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν λένε όλη την ιστορία

Written by on 12 Νοεμβρίου 2021

Ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο παρέθεσε σήμερα στον 98.4 και στην εκπομπή του ο Γιώργος Σαχίνης , όπως αναρτήθηκε στο N.P.R. , τον ανεξάρτητο οργανισμό δηλαδή, του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου των ΗΠΑ , με τίτλο «Οι εξετάσεις ανίχνευσης αντισωμάτων δεν πρέπει να είναι η επιλογή σας, όσον αφορά τον έλεγχο της ανοσίας έναντι της COVID – 19», όπου εξηγείται γιατί τα τεστ αντισωμάτων , δεν λένε όλη την αλήθεια. Με βάση αυτό, το άρθρο προκύπτει το ερώτημα, τι ακριβώς στέλνουν Έλληνες πανεπιστημιακοί σε συναδέλφους τους Έλληνες στις ΗΠΑ, ως δείγματα για να μετρήσουν, προκειμένου να υποστηρίξουν την υποχρεωτικότητα  της γ΄ δόσης πλέον, όταν στις ΗΠΑ ο επιστημονικός κόσμος δηλώνει με σαφήνεια ότι ακόμη υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα επίπεδα ανιχνεύσιμων αντισωμάτων όσον αφορά την προστασία απέναντι στον ιό και φυσικά ως προς την ωφελιμότητα μίας γ΄ υποχρεωτικής δόσης οριζόντια.

Εκτενές απόσπασμα στα Ελληνικά του άρθρου στο N.P.R.

 Οι εξετάσεις ανίχνευσης αντισωμάτων δεν πρέπει να είναι η επιλογή σας, όσον αφορά τον έλεγχο της ανοσίας έναντι της COVID – 19

Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν λένε όλη την ιστορία

«Σε ατομικό επίπεδο, οι εξετάσεις αντισωμάτων μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την ανίχνευση ενδείξεων προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2. Είναι επίσης χρήσιμες στους ερευνητές που μελετούν την επικράτηση του ιού σε έναν πληθυσμό ή παρακολουθούν το βαθμό στον οποίο τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων κατά του κοροναϊού σε ορισμένα άτομα που εμβολιάστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους αναφέρθηκε ως μέρος της επιστημονικής υπόθεσης για την οποία εκατομμύρια Αμερικανοί χρειάζονται αναμνηστικά εμβόλια.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα αυτό επιστήμονες λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα επίπεδα ανιχνεύσιμων αντισωμάτων όσον αφορά την προστασία απέναντι στον ιό. εξ’αλλου η έλλειψη τυποποίησης μεταξύ των διαθέσιμων τεστ για τα αντισώματα στο εμπόριο, καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

 

«Δεν υπάρχει κανένα τεστ που θα σας εξασφαλίσει αυτόν τον [βαθμό βεβαιότητας], όσον αφορά αυτό το θέμα», δηλώνει η Gigi Gronvall, υψηλόβαθμο επιστημονικό στέλεχος στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Johns Hopkins, ο οποίος μελετά τις ορολογικές εξετάσεις και την COVID-19. «Υπάρχουν βέβαια τεστ που θα δείχνουν ότι έχετε εμβολιαστεί ή όχι, αλλά θα είναι άραγε αυτό το είδος των πληροφοριών που χρειάζεστε;»

 

Ίσως όχι, , όπως υποστηρίζει. Γιατί; Οι εξετάσεις αντισωμάτων δίνουν μόνο μια εικόνα της συλλογικής άμυνας του οργανισμού έναντι του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο ένα υποσύνολο αντισωμάτων, που παράγονται ως απάντηση στον ιό ή σε μια ένεση του εμβολίου, που εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη spike του ιού. Η πρωτεΐνη spike είναι αυτή που επιτρέπει στον κορονοϊό να εισχωρεί στα κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται.

 

«Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα μείγμα αντισωμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά και προστατευτικά. Κάποια δεν είναι όμως τόσο προστατευτικά» και κάθε άτομο θα έχει το δικό του μείγμα αυτών των διαφορετικών τύπων αντισωμάτων, διευκρινίζει ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος μελετά την αντίδραση των αντισωμάτων στον κοροναϊό.

 

Ένα βασικό αναπάντητο ερώτημα για ερευνητές όπως ο Ellebedy παραμένει το πόσα ακριβώς από αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα χρειάζονται για να μπλοκάρουν τον ιό;

 

Οι μελέτες δείχνουν ότι και τα τρία διαθέσιμα εμβόλια στις ΗΠΑ – τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson – μπορούν να βοηθήσουν επιτυχώς τους ανθρώπινους οργανισμούς να παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα Η φυσική λοίμωξη από τον ιό ωθεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό, αν και οι γιατροί εξακολουθούν να σας συνιστούν να εμβολιαστείτε ακόμη και αν έχετε νοσήσει από COVID-19 στο παρελθόν, επειδή τα εμβόλια ενισχύουν την ανοσολογική σας απόκριση, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων σας. Αλλά ο Ellebedy υποστηρίζει ότι το να έχετε ανιχνεύσιμα αντισώματα από μια εξέταση αίματος έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό «σημαίνει μόνο ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έδωσε τότε μια επιτυχημένη απάντηση και ότι διατηρείτε ανοσολογική μνήμη».

 

Ενώ οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει έναν «τόνο δεδομένων» σχετικά με το ποια αντισώματα εξουδετερώνουν καλύτερα τον ιό, επισημαίνει ο Ellebedy, τα διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων δεν είναι σχεδιασμένα για να εντοπίζουν συγκεκριμένα αν έχετε αρκετά από αυτά τα προστατευτικά αντισώματα, ειδικά σε σχέση με τις εξελισσόμενες μεταλλάξεις.

 

Και μην ξεχνάτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελείται μόνο από αντισώματα, οπότε ακόμη και αν έχετε χαμηλά ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα σας, εξακολουθείτε να μην είστε ανυπεράσπιστοι. «Οι εξετάσεις αντισωμάτων – στην πραγματικότητα ανιχνεύουν μόνο ένα μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος», αναφέρει η Elitza Theel, η οποία διευθύνει το Εργαστήριο Ορολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στην Mayo Clinic.

 

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα τίθεται πραγματικά σε λειτουργία σε περίπτωση που ο οργανισμός σας έρθει αντιμέτωπος με τον κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, παράγει νέα αντισώματα για να μπλοκάρει τον ιό και αξιοποιεί μια άλλη γραμμή άμυνας – που ονομάζεται Τ κύτταρα – τα οποία απομακρύνουν τα μολυσμένα κύτταρα που έχουν μετατραπεί σε εργοστάσια όπου ο ιός έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί.

 

Εάν κάνετε μια εξέταση αντισωμάτων, μπορείτε να μάθετε κάτι από αυτή την εξέταση;

 

Βεβαίως, αρκεί να μην περιμένετε να σας δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο καλά προστατευμένοι είστε από το να μην κολλήσετε τον ιό. Ο FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον σκοπό αυτό, αλλά είναι κατανοητό ότι οι Αμερικανοί αναζητούν σε αυτές τις ευρέως διαθέσιμες εξετάσεις κάποια ένδειξη της ανοσίας τους, ιδιαίτερα με δεδομένες τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA με την πάροδο του χρόνου. Τι είδους έγκυρες πληροφορίες θα μπορούσατε λοιπόν να αντλήσετε από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων;

 

Η Δρ Nicole Bouvier λέει ότι είναι λογικό να αναζητήσετε το κατά πόσο τα αποτελέσματά των εξετάσεών σας εντάσσονται στο εύρος τιμών μιας συγκεκριμένης εξέτασης, για να καταλάβετε σε ποια κλίμακα βρίσκεστε σε σχέση με τους άλλους που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση. Τα εργαστήρια μπορούν επίσης να σας ενημερώσουν για το μέσο επίπεδο αντισωμάτων κάποιου που έπαθε λοίμωξη από κορονοϊό και ανάρρωσε.

 

«Αυτό μπορεί να σας δώσει ένα σημείο αναφοράς για την ανοσολογική απόκριση στη φυσική λοίμωξη και στη συνέχεια μπορείτε να μετρήσετε την ανταπόκριση του οργανισμού σας στο εμβόλιο που κάνατε σε σχέση με το σημείο αυτό», διευκρινίζει ο Bouvier, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων και μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

 

Οι αναλύσεις αυτές μπορεί να σας δώσουν αριθμητικές ενδείξεις που υποδεικνύουν το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα σας που συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. «Αυτό που ουσιαστικά μαθαίνουμε είναι ότι όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των αντισωμάτων σας, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε προστατευμένοι», υπογραμμίζει ο Bouvier, «και ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε έναν σούπερ, σούπερ υψηλό αριθμό για να είστε προστατευμένοι». Όμως αυτός ο κανόνας έχει βασιστεί σε μεγάλες μελέτες και δεν ισχύει απαραίτητα σε ατομικό επίπεδο.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και οι γιατροί που μελετούν αυτό το θέμα δεν γνωρίζουν τι πραγματικά καταδεικνύουν αυτές οι μετρήσεις αντισωμάτων όσον αφορά την ανοσία σας, τονίζει ο Haidar από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος διενεργεί μια μελέτη σχετικά με την ανταπόκριση των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

 

«Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδο αντισωμάτων που αντιστοιχεί στην προστασία», μας εξηγεί.

 

Για παράδειγμα, ο Haidar αναφέρει ότι είναι σαφές ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν τόσο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο και ότι η αναζήτηση της παρουσίας επιπέδων αντισωμάτων θα μπορούσε να υποδείξει το επίπεδο προστασίας τους. Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό – επειδή ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ανιχνεύσιμα αντισώματα από αυτούς τους ασθενείς εξακολουθούν «να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μόλυνση τόσο καλά όσο τα αντισώματα από άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή».

 

Ο Haidar παραδέχεται ότι αν κάποιος δεν έχει ανιχνεύσιμα αντισώματα στο τεστ αντισωμάτων, «παρόλο που μπορεί να έχει κάποια προστασία από τα Τ κύτταρα – αν και δεν έχουμε πλήρη αντίληψη του τι πραγματικά σημαίνει αυτό – μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο προστατευμένος όσο κάποιος που, ας πούμε, έχει επίπεδο αντισωμάτων 1.000».

 

Το γεγονός ότι τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι τυποποιημένα, το μόνο που καταφέρνει είναι να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την εικόνα για τους καταναλωτές. Ενδέχεται λοιπόν να έχουν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας και να ανιχνεύουν διαφορετικά αντισώματα.

 

Ορισμένες εξετάσεις αντισωμάτων που πωλούνται στο εμπόριο ανιχνεύουν συγκεκριμένα αντισώματα που παράγονται μόνο ως απάντηση στον πραγματικό ιό. Η διενέργεια μιας εξέτασης που αναζητά αυτά τα άλλα αντισώματα (αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη του πυρηνοκαψιδίου, για παράδειγμα) θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον που έχει εμβολιαστεί να εισπράξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα και να νομίζει εσφαλμένα ότι δεν προστατεύεται.

 

Παρ’ όλες αυτές τις επιφυλάξεις, η σκέψη για μια εξέταση αίματος που θα μπορούσε τελικά να δώσει στους εξεταζόμενους μια αξιόπιστη ένδειξη της ανοσίας τους δεν είναι παρατραβηγμένη. «Υπάρχουν αντιστοιχίες αντισωμάτων και προστασίας, όσον αφορά άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως η ιλαρά και η ηπατίτιδα», διευκρινίζει ο Theel. «Όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί με την COVID – 19».

 

 

Το πρωτότυπο του Άρθρου :

 

https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/08/28/1031287076/antibody-tests-should-not-be-your-go-to-for-checking-covid-immunity?t=1636394394081

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist