Γρ. Γεροτζιάφας: Lock down σημαίνει αποτυχία
Written by Γιώργος Σαχίνης on 22 Σεπτεμβρίου 2020
Το παραπάνω υποστηρίζει στον 98.4 ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας για πολίτες με φοβίες. Αναφέρεται στην έλλειψη σχεδίου από τις ηγεσίες των χωρών, επισημαίνει ότι προασπίζεις το σύστημα υγείας της χώρας σου επικεντρώνοντας αρχικά την προσοχή σου στις ευάλωτες ομάδες με τα χρόνια προβλήματα υγείας, εντοπίζοντας πολίτες με προδιαθετικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την πορεία της COVID-19 σε περίπτωση επαφής με τον ιό και εκδήλωσης της νόσου. Άρα μπορούμε να πάρουμε στοχευόμενα μέτρα φροντίδας των πολιτών αυτών. Ο καθηγητής λέει ότι η πρώτη γραμμή της μάχης απαιτεί οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας .
Πως η τακτική στην πρώτη γραμμή της μάχης με την αρρώστια έχει στόχο να ελαττώσει την ροή των ασθενών προς το νοσοκομείο, να θεραπεύονται οι ασθενείς στο σπίτι και να επιλέγονται οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ώστε να μεταφέρονται κατά προτεραιότητα στο νοσοκομείο ή να λαμβάνουν επιθετικότερες θεραπείες στο σπίτι.
Η δεύτερη γραμμή της μάχης με την αρρώστια είναι στους συμβατικούς θαλάμους νοσοκομειακής νοσηλείας. Εκεί πάλι ο στόχος είναι να ελαττωθεί η ροή προς τις ΜΕΘ. «Αντί να μετράμε τα κρούσματα και τους νεκρούς, αντί να κάνουμε προβλέψεις ως ερασιτέχνες μετεωρολόγοι αντί να μεμψιμοιρούμε, Να δράσουμε» λέει.
«Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν και μπορούν να βοηθήσουν, υπάρχει εμπειρία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να εμπλουτιστεί. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι φτωχοί άνθρωποι, ο λαϊκός κόσμος οι άνθρωποι που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές των μεγαλουπόλεων είναι οι πιο ευάλωτοι στο νόσημα και τις επιπλοκές του.
Να γίνουμε πρωτοπόροι σε καινούργιες μορφές οργάνωσης της αλληλεγγύης που θα βοηθήσουν να γεννηθεί η ελπίδα μέσα από την καταστροφή που φέρνει η επιδημία». «Σήμερα, ως προς την γνώση για την διάγνωση και θεραπεία της νόσου και τις στρατηγικές συνολικής αντιμετώπισης των ασθενών με COVID-19 το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά» συνεχίζει , καθώς:
1. Ξέρουμε πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και πώς βαραίνει η κλινική τους κατάσταση
2. Ξέρουμε ότι ο ιός πυροδοτεί και “απορυθμίζει” τουλάχιστον 4 αλληλοτροφοδοτούμενες φυσιολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου σώματος και η βαριά νόσηση είναι ανεξάρτητη από την παρουσία του ιού.
3. Ξέρουμε πώς να σταματήσουμε κάθε μία από αυτές τις 4 διαδικασίες.
4. Έχουμε εργαλεία για να κάνουμε έγκαιρη ταυτοποίηση των ασθενών με COVID-19 που έχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης και άρα να τουςχορηγήσουμε νωρίς επιθετικότερα θεραπευτικά σχήματα και εντονότερη ιατρική παρακολούθηση.
5. Ξέρουμε επίσης ότι μέχρι να έρθει (αν έρθει) το εμβόλιο θα κινούμαστε μεταξύ ασυμπτωματικών φορέων και ελαφρού COVID-19, από την μια μεριά και σοβαρού COVID-19 που χρειάζεται νοσηλεία η βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται ΜΕΘ.
6. Ξέρουμε ότι η κατηγοριοποίηση των πολιτών με τον όρο “ομάδες υψηλού κινδύνου” ή “ευπαθείς ομάδες” είναι λάθος και αποπροσανατολιστική. Αντιθέτως μπορούμε να εντοπίσουμε πολίτες με προδιαθετικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την πορεία της COVID-19 σε περίπτωση επαφής με τον ιό και εκδήλωσης της νόσου. Άρα μπορούμε να πάρουμε στοχευμένα μέτρα φροντίδας των πολιτών αυτών.
7. Το τελευταίο και σημαντικότερο: Ξέρουμε ότι η μάχη με το COVID-19 για να είναι νικηφόρα (δηλαδή να σωθούν ζωές και να μην καταστραφεί το σύμπαν) πρέπει να δοθεί στην πρώτη γραμμή. Πρώτη γραμμή δεν είναι ο περιορισμός της “κυκλοφορίας του ιού”, δεν είναι μέσα στο νοσοκομείο και πολύ περισσότερο στις ΜΕΘ.