Γιώργος Λεχουρίτης: «Στο 44% η πραγματική ακρίβεια στην Ελλάδα το 2022»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 27 Ιανουαρίου 2023
«Αδυνατούν να αντέξουν παραγωγοί και καταναλωτές – Η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα».Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 15.6% τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφει η Eurostat, κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (18,2%) και κάτω από πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και χώρες με ανάλογα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία με το τζίρο στα σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του 2022 να ανέρχεται στα 12 δις. Στο 44% ανέρχονται οι πραγματικές αυξήσεις λέει ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σε μία αγορά όπου ο καταναλωτής αλλά και ο παραγωγός αδυνατούν να αντέξουν. Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το αιγοπρόβειο κρέας και συγκεκριμένα κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία. Τον Μάιο, μάλιστα, η αύξηση της τιμής σε ετήσια βάση ήταν στην Ελλάδα 22,6% (έναντι 14,6% στην Ε.Ε.).Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.