Γ. Αλεξάκης: Η τροφοδοσία κρουαζιερόπλοιων με κρητικά προϊόντα στο μικροσκόπιο
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 11 Μαρτίου 2021
Απίστευτα μεγάλες οι ποσότητες που απαιτούνται εβδομαδιαίως Μέχρι στιγμής από την Κρήτη, τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου δεν αγοράζετε τίποτα. Η απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων κρητικών προϊόντων, στα κρουαζιερόπλοια κι η ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων στόχος της Περιφέρειας μέσω του προγράμματος ΝΑΥΣ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πλαισίου Interreg Ελλάδα – Κύπρος, που επεξεργάζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης. Το πρόγραμμα ΝΑΥΣ στοχεύει: «Στην αξιοποίηση των ναυτιλιακών πληροφοριών για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της κρουαζιέρας στους ελληνικούς και κυπριακούς λιμένες, ώστε να αυξηθεί η συμβολή́ της κρουαζιέρας στις τοπικές οικονομίες Κρήτης και Κύπρου μέσα από την συμμετοχή της τοπικής παραγωγής στην εφοδιαστική αλυσίδα των κρουαζιερόπλοιων, όπως και στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μεταξύ́ ναυτιλιακών εταιρειών κρουαζιέρας, τοπικών παράγωγων και εφοδιαστών στην Κρήτη και Κύπρο. Στις αναφορές του ο κος Αλεξάκης στον 98.4 παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ποιες είναι οι ανάγκες των επιβατών και του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου, είπε ότι μέχρι σήμερα δεν αγοράζεται τίποτα από τον τόπο μας και πως αυτό ενδεχόμενα μπορεί να αλλάξει από την επόμενη χρονιά. Εβδομαδιαίως ένα πλοίο με 5.000 κόσμο χρειάζεται 24.000 φιάλες νερού, 1.500 χυμών και 9.600 ατομικές συσκευασίες γιαουρτιού.