Ελπίδα Τσαμπουράκη: Το υπόδειγμα ενός “success failed” του ΟΦΥΠΕΚΑ , στο φαράγγι της Σαμαριάς
Written by Γιώργος Σαχίνης on 23 Δεκεμβρίου 2024
Η Ελπίδα Τσαμπουράκη, γεωπόνος με διδακτορικό περιβαλλοντολογίας , συντονίστρια περιηγητικών διαδρομών ανά την Ελλάδα, μιλάει στον 98.4 για το πώς η διαχείριση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα χαρακτηριστικό υπόδειγμά απουσίας στρατηγικής του οργανισμού , που διαχειρίζεται 446 σημεία Natura ανά την Ελλάδα , περίπου δηλαδή το 1/3 των εκτάσεων της. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, ένα φυσικό οικοσύστημα δεν υφίσταται για να μας εξυπηρετεί. Είναι ‘’εκεί’’ και εμείς, ως περιηγητές, επιλέγουμε (ή όχι) να το επισκεφτούμε για να το απολαύσουμε. Ό,τι ‘’εργασίες’’ γίνονται σε αυτό, πρέπει κατά βάση να αφορούν τη διατήρηση και τη διάσωσή του, καθώς από την παρουσία και τη δράση μας, προκύπτει αυτή η αναγκαιότητα. Μια λανθασμένη πρακτική στη διαχείριση μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα και να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να γίνονται οι διάφορες παρεμβάσεις και να δημιουργούνται οι υποδομές που προορίζονται για χρήση από τον άνθρωπο, ειδικά σε ένα πολυσύχναστο μέρος, όπως είναι και το φαράγγι της Σαμαριάς. Δυστυχώς, φαίνεται πως αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο η διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος και άλλο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, αλλά εάν θέλουμε, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, να είναι επισκέψιμη και να υποστηριχτεί ως τουριστικός προορισμός, ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ολιστικός.Αντί λοιπόν να προτείνονται ανέφικτα έως αστεία μέτρα, όπως για παράδειγμα η εξαγγελία αγοράς 3000 (!) κρανών που θα παρέχονται δωρεάν στους επισκέπτες του φαραγγιού ή εφαρμογής που θα προσφέρει ασφαλή δίωρη μετεωρολογική πρόγνωση, θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί μέριμνα για τα απλά και αυτονόητα, για τα οποία δεν απαιτείται και κατασπατάληση χρημάτων. Το φαράγγι της Σαμαριάς, θα πρέπει να πάψει να διαφημίζεται σαν αξιοθέατο αλλά ως πεζοπορικός προορισμός, να υπάρχει σύσταση για κατάλληλο εξοπλισμό και ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους. Δεν είναι ένα επικίνδυνο μέρος, όμως θέλει …σεβασμό. Γνωστά επικίνδυνα σημεία θα πρέπει να είναι χαρτογραφημένα και να επισημαίνονται στην ιστοσελίδα αλλά και στην είσοδο του φαραγγιού, αναφέροντας το είδος του κινδύνου (πχ κατολίσθησης, ολισθηρότητας, λιθόπτωσης). Χρήσιμο είναι επίσης να αναφέρονται τυχόν αλλαγές στο πεδίο ή πρόβλημα στις υποδομές και η πρόγνωση του καιρού, αλλά αυτό προϋποθέτει, η ιστοσελίδα να είναι δυναμική και να υπάρχει επικαιροποίηση. Επιπλέον, δεδομένου του ότι πρόκειται για εξαιρετικά δημοφιλή-πολυσύχναστο προορισμό και μάλιστα του ότι εισπράττεται εισιτήριο, θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης συμβάντων, από απλές πρώτες βοήθειες (πχ αντιμετώπιση θερμοπληξίας) μέχρι και σταθεροποίηση ενός σοβαρά τραυματία προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια. Αναφέρει μάλιστα κάποια έργα και προϋπολογισμούς που αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορούν την περιοχή:
– Στις 7/12, εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και Δήμου Σφακίων για την αποκατάσταση και διαμόρφωση δύο μονοπατιών εντός της Αγίας Ρουμέλης και την πρόσβασή ΑΜΕΑ μέχρι την αρχή του φαραγγιού. Ο Οργανισμός αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 319.389,28 ευρώ και μια διαδρομή, της οποίας το συνολικό μήκος είναι κάτι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα(!!!)
– Στις 12/12 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η έγκριση χορήγησης ταμειακής διαχειριστικής διευκόλυνσης από το ΕΛΚΕ, συνολικού ποσού 15.000,00 € με σκοπό την κάλυψη δαπανών που απαιτούνται για την απρόσκοπτη υλοποίησή του έργου ‘’Διαχείριση κατολισθητικού κινδύνου και προτάσεις μείωσης διακινδύνευσης σε κρίσιμες θέσεις κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς’’, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΚΠΑ, συνολικού ποσού 68.200 ευρώ, που είχε αναρτηθεί στις 25/9.
– Στις 18/8, εγκρίθηκε ποσό 34.720 ευρώ, για την υπηρεσία συντήρησης, σήμανσης και ενίσχυσης ασφαλείας μονοπατιού στο Φαράγγι της Αράδαινας. Στις 4/9 δημοσιεύτηκε η ανάθεση της υπηρεσίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ και η σύμβαση λήγει στις 20/12. Πρόκειται για ένα από τα πιο βαθιά και απότομα της Κρήτης, εκτείνεται σε μήκος περίπου 15 χλμ. και θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές φυσικές διαδρομές του νησιού.