Δημ. Χριστόπουλος : Κανένα “φαινόμενο” ο Κασσελάκης, καμία μεταπολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ σε εποχή “tutti frutti “

Written by on 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος , καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, εξηγεί στον 98.4 , τι κατά την γνώμη του, μπορεί να σηματοδοτήσει η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, σε όλο το πολιτικό σύστημα οριζόντια.

Όπως σημειώνει , επιλογές με ακραία επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, χωρίς επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις, χωρίς συμμετοχή και κατατριβή σε συλλογικότητες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ανέμενε να συμβούν στην δεξιά, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο πιο αδύναμος – ανοχύρωτος οργανωτικά χώρος, που “αλώθηκε” από ένα ικανό στην εικόνα πρόσωπο, σε λιγότερο από ένα μήνα , διαλύοντας τις όποιες βεβαιότητες μιας κομματικής καμαρίλας, για την οποία ο κόσμος είχε ούτως ή άλλως χρόνια αποστροφή.

Κατά τον κ. Χριστόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό . Από ένα κόμμα της Αριστεράς με συνιστώσες και χώρια για την προοδευτική κεντροαριστερά, οδεύει σε αν κόμμα “tutti frutti”. Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ένα γεγονός που δεν ήρθε από το πουθενά. Δεν υπάρχει εδώ καμία κυριαρχία μεταπολιτικής. Δεν είναι μόνο ένα ακραίο επικοινωνιακό φαινόμενο που δημιουργήθηκε και καρποφόρησε μέσα σε ένα μήνα. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συνιστά ένα μεγάλο, τρίτο κατά σειρά σεισμό μετά από αυτό των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Εντάσσεται στις τεκτονικές αλλαγές που συνεχίζονται στο κομματικό σύστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά να κλείνει ένα μεγάλο κύκλο ανόδου και πτώσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε, μίλησε και κέρδισε σε ένα εκλογικό σώμα με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ηττήθηκε κατά κράτος στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας μπει σε μια περίοδο μακράς φθοράς από το 2015 και μετά, καταγράφοντας μια σειρά από αλλεπάλληλες ήττες. Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την παγκόσμια πρωτοτυπία, να χάνει εκλογές και να μην αναλύει ούτε στοιχειωδώς τα αίτια που το οδήγησαν σε αυτές τις μεγάλες ήττες. Μια εντυπωσιακή αποστροφή για οποιαδήποτε είχε να κάνει με ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας. Μια άρνηση, ένας αναχωρητισμός και ένας διαρκής πολιτικός αποχρωματισμός. Κατά την περίοδο 2019 – 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε σε μια ιδιότυπη πολιτική καραντίνα. Έδειξε απόλυτη αδυναμία, όχι μόνο να παράξει συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά κυρίως να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της πτώσης του και να προχωρήσει στις απαιτούμενες στρατηγικές αλλαγές. Ουσιαστικά έφτασε στις εκλογές ηττημένος. Οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές είναι αυταπόδεικτες. Ακόμη και στο τρόπο που οργανώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου, με εντελώς προσωποπαγή στοιχεία από την επανεκλογή Τσίπρα , στις προηγούμενες εσωκομματικές , κάτι που συνεχίστηκε χωρίς πολιτικές, κομματικές και συλλογικές προϋποθέσεις και τώρα ακόμη πιο εμφατικά.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist