Δ. Γκότσης : Η αλά κάρτ απόφαση για stop , στην είσοδο σε δάση και άλση έως 6 μήνες τον χρόνο

Written by on 11 Μαΐου 2022

Ο Δημήτρης Γκότσης, εκπρόσωπος της Κίνησης για την «Προστασία των Νησίδων της Ελλάδας», μιλάει στον 98.4 ,για τις πραγματικές προεκτάσεις, της τροπολογίας  που κατατέθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έτσι  κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5 – 22/10) οι Περιφερειάρχες θα μπορούν να εκδίδουν κατά το δοκούν απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλα τα δάση και άλση της Περιφέρειάς τους, όταν ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη που εκδίδει η Πολιτική Προστασία είναι από υψηλός (βαθμίδα 3) έως κατάσταση συναγερμού (βαθμίδα 5). Σε όποια/ον παραβιάζει αυτήν την απαγόρευση θα μπορεί να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 Ευρώ.

 

Η εν λόγω απαγόρευση φυσικά δεν αγγίζει τους επενδυτές που κάνουν έργα στην άγρια φύση, όπως δεν τους άγγιζαν και τα lockdown.

 

Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση αυτή θα πλήξει μονομερώς τους πολίτες, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να σταματήσει τους εμπρηστές από το να πυρπολούν τα δάση και άλση. Παράλληλα, σημαίνει de facto απαγόρευση της συμμετοχής πολιτών στην κατάσβεση πυρκαγιών. Το μοναδικό “δικαίωμα” που θα έχουν πλέον όσες/οι βρίσκονται σε περιοχές με φωτιά θα είναι να εκκενώνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του 112 και υπό την απειλή του προστίμου.

 

Επίσης προβληματικό είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου, Νησιά Ιονίου) αποδίδεται η βαθμίδα κινδύνου πυρκαγιάς 3 έως 5 τις περισσότερες μέρες της αντιπυρικής περιόδου, και αυτό σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στα δάση και άλση αυτών των περιοχών για το μεγαλύτερο μέρος της αντιπυρικής περιόδου.

 

Το μέτρο εφαρμόστηκε ήδη πέρυσι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Οι εικόνες από την αστυνομία να φυλάει π.χ. τις εισόδους στο Λόφο Φιλοπάππου και να απαγορεύει την είσοδο στους πάντες (αυτό έγινε για πάνω από ένα μήνα) σύντομα θα μας γίνουν μάλλον συνήθεια.

 

Από την άλλη, το μέτρο αυτό αναμένεται να αποτελέσει οικονομική καταστροφή για κάποιους κλάδους, αφού θα είναι αδύνατος ο προγραμματισμός οποιασδήποτε οργανωμένης δραστηριότητας σε βουνά και δάση για το μισό έτος.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist