Χαρ. Γώγος : Στο σπίτι , όχι σχολείο, αν έχετε ηλικιωμένους ευπαθείς ομάδες ή υποκείμενα νοσήματα
Written by Γιώργος Σαχίνης on 1 Μαΐου 2020
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τώρα που υπάρχει ακόμη μια κουλτούρα αποστάσεων και περιορισμών στην αντίληψη και των εφήβων , αλλιώς το Σεπτέμβριο θα έχει χαθεί ενδεχομένως η αίσθηση αυτή και η κατάσταση μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη , λέει ο καθηγητής παθολογία των λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εισηγείται τα μέτρα για τον νέο κορωνοιό, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον 98.4. Ωστόσο αυτό είπε , χρειάζεται στενή παρακολούθηση και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και από τους επιστήμονες, ώστε αν τα κρούσματα αρχίσουν να αυξάνουν να υπάρξει παρέμβαση.
Σημείωσε ωστόσο , ότι αν στον οικογενειακό κύκλο συμβιώνουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, ευπαθείς ομάδες ή άτομα με υποκείμενο νόσημα, τότε όπως και ο ίδιος θα έκανε , συνιστά να μην αποφασίσουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να περιοριστούν στην τηλε-εκπαίδευση. Οι απόψεις για το αν τα παιδιά μεταδίδουν το ίδιο την νόσο στους ενήλικες , είναι αντικρουόμενες σε αντίθεση με το ότι τα παιδιά νοσούν σπανιότερα και ηπιότερα, άρα δεν είναι ασφαλές κριτήριο.
Εκτίμησε πως η υπόθεση της μάσκας είναι θέμα δημόσιας υγείας, άρα οι προϋποθέσεις διανομής της , θα έπρεπε να είναι πρώτιστα κρατική υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι το μείζον δεν είναι να επαπειλούνται πρόστιμα, αλλά να γίνει αντιληπτό, ότι και μια απλή πάνινη την φοράμε μόνο σε σημεία συνωστισμού και κλειστούς κοινούς χώρους, μόνο για να προστατέψουμε τους άλλους από εμάς αν νοσούμε κι όχι το αντίθετο. Είπε ότι είναι απαγορευτικές οι ειδικές ιατρικές μάσκες, γιατί στην ουσία τα φίλτρα που διαθέτουν προστατεύουν μόνο την εισπνοή, η εκπνοή είναι παράγωγο μόλυνσης για όποιον είναι κοντά και όντας μη υγειονομικός δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί με αυτές. Ο κ. Γώγος, είπε ότι οι περιορισμοί και η άρση τους πρέπει να πάρουν ακόμη πιο σαφή τοπικό χαρακτήρα, καθώς περιοχές που έχουν πάνω από ένα μήνα να εμφανίσουν κρούσματα, περιορίζουν ακόμη και το εύρος ασυμπτωματικών στη νόσο, άρα μπορεί να είναι σχεδόν στο όριο να μηδενίζουν την νόσο.