«Άσε με να σου πω» από το «Χαμόγελο του παιδιού»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 12 Φεβρουαρίου 2025
Παιδιά σε ρόλους γονιών τους στέλνουν το μήνυμα ότι τα «όρια» αφορούν και στις δύο πλευρές για τη Διαδικτυακή τους Ασφάλεια
Στην καθημερινή μάχη για την ορθή χρήση του διαδικτύου και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι, το «Χαμόγελο» αφουγκράζεται τα παιδιά και τα βοηθά να πουν στους Γονείς τους, στους Κηδεμόνες τους και σε κάθε ενήλικα, με ένα νέο σποτ, πως η κακή χρήση του διαδικτύου αφορά και τους ίδιους.
«Τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας κι ότι βλέπουν κάνουν παραδειγματιζόμενα από τη συμπεριφορά μας» λέει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος.
Στη χώρα μας το 2024 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά με βασικότερες αιτίες την προβληματική χρήση διαδικτύου και τον ηλεκτρονικό σεξουαλικό εκβιασμό (Sextortion).
Σημειώνει ότι κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή video σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά, και κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.
Εξαιρετικά σημαντικό κατά τον ίδιο είναι ότι και το προφίλ των παιδιών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς αφορούν κορίτσια εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.
Μιλά για τις διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης που ξεκινά εκ νέου σε όλη την Ελλάδα, τη συνεργασία του Οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επαναλαμβάνει πως σε αυτό το αγώνα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επισημαίνει εμφατικά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι κακές πρακτικές θέτουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τα παιδιά μας και ζητά αντί της φωνής, του όχι και της τιμωρίας να πλησιάσουμε και να συνεργαστούμε με τα παιδιά μας, με το καθένα να χρειάζεται το δικό του χώρο, χρόνο και κουβέντα.
Είπε επίσης ότι τι «Χαμόγελο» το 2024 πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα στις οποίες συμμετείχαν 6.712 μαθητές/μαθήτριες, 110 εκπαιδευτικοί, 667 γονείς και κηδεμόνες, 21 επαγγελματίες.
Υπενθύμισε τέλος ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίζεται αναφορές και περιστατικά μέσω της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 και του Chat 1056, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Διαχειρίζεται αναφορές μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμα Cyber tipline Hellas . Παρέχει ενημερωτικές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές δράσεις σε επαγγελματίες, γονείς και κηδεμόνες, μέσω της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης «Smile Academy», συμβουλευτική μέσω της 116111 Ευρωπαϊκής Γραμμής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και παρέχει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» σε παιδιά που έχουν υποστεί βία μέσω του διαδικτύου.