Απ. Βανταράκης : Κλειδί η άνοδος της Θερμοκρασίας , αναγκαία τα τεστ στην κοινότητα
Written by Γιώργος Σαχίνης on 7 Απριλίου 2020
Ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων , μιλώντας στον 98.4 αρχικά ανφέρθηκε στην προ δημοσίευση μελέτη του, όπου φαίνεται προς το παρόν, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας, μάλλον οδηγεί σε κάμψη της έξαρσης της νόσου το επόμενο διάστημα, κυρίως στις χώρες του Νότου στην Ευρώπη, άρα σε εποχικότητα της , δίνοντας χρόνο στην επιστήμη για φάρμακα και άλλα μέτρα, αν τον Οκτώβριο ενσκήψει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της νόσου. Μίλησε ακόμη για τις μεταλλάξεις του ιού που οδηγούν σε ενίσχυση της άποψης περί φυσικής του προέλευσης, ενώ πήρες θέση και για την διαμάχη γύρω από την ευρεία χρήση της προστατευτικής μάσκας. Εξήγησε επίσης αναλυτικά , τι εννοούν έως τώρα , όταν αναφέρονται για την αερόβια μετάδοση του ιού και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος και ανησυχία τους. Ο κ. Βανταράκης όμως τοποθετήθηκε ως ένας από τους πλέον ειδικούς θεσμικά επί του θέματος και
στην επιστημονική αντιπαράθεση, για την αναγκαιότητα των διαγνωστικών ελέγχων. Όπως είπε δεν αρκεί μόνο του το σωστό και απαραίτητο μέτρο του περιορισμού, το οποία εφαρμόζεται με στόχο να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, δηλαδή να μειωθεί η ταχύτητα αναπαραγωγιμότητας (R-factor) της επιδημίας. Τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα η διακοπή της μετάδοσης , ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε ένα φτωχό σύστημα υγείας, όπως το δικό μας, να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς αρκετά από αυτά τα κρούσματα θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις περίθαλψης σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Τα μέτρα αυτά περιορισμού δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν παράλληλα την υφιστάμενη κατάσταση της επιδημίας και της ανοσίας του πληθυσμού.
Ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε, τα διαγνωστικά τεστ, είναι δύο κατηγοριών και ανάλογα το είδος τους έχουν δύο διαφορετικούς στόχους. Η πρώτη κατηγορία, τα μοριακά τεστ (RT-qPCR), τα οποία ανιχνεύουν περιοχές του ϊικού γονιδιώματος, δύνανται να αξιολογούν αν ένας συμπτωματικός ασθενής, χρειάζεται παρακολούθηση και νοσηλεία γιατί έχει μολυνθεί από τον ιό SARS CoV-2 και πρέπει να απομονωθεί.. Σε περίπτωση δε, που αυτός ανήκει σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα είναι δυνατόν, αφού έχει γίνει το διαγνωστικό τεστ , να παρακολουθείται μέσω κλινικής εξέτασης ανά τακτά διαστήματα και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του να αποφασιστεί εγκαίρως η εισαγωγή του στο Νοσοκομείο ή ακόμη και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Έτσι μέσω της ταυτοποίησης του ιού αφενός παρακολουθείται επαρκώς ο ασθενής σε επίπεδο 2βάθμιας περίθαλψης, αφετέρου αποφορτίζεται το ΕΣΥ σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Η δεύτερη κατηγορία διαγνωστικών τεστ, ο έλεγχος της ανοσίας του πληθυσμού, είναι χρήσιμη στον καθορισμό του ανοσολογικού επίπεδου του πληθυσμού ως σύνολο. Πραγματοποιείται σύμφωνα με ένα προσχεδιασμένο πλάνο δειγματοληψίας, το οποίο βασίζεται σε προσχεδιασμένη στατιστική ανάλυση του πληθυσμού. Το δεύτερο αυτό τεστ, ο ανοσολογικός έλεγχος (γνωστό ως rapid test), πραγματοποιείται πολύ γρήγορα και ο στόχος του είναι ο εντοπισμός της παρουσίας ή απουσίας ειδικών αντισωμάτων για τον ιό. Δείχνει την πρόσφατη μόλυνση από τον ιό.
Και οι δύο διαγνωστικοί έλεγχοι είναι απολύτως απαραίτητοι για να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων και των επιπτώσεων για τη χώρα με τη μικρότερη χρονικά κοινωνική απομόνωση.. Όσο για τον αριθμό των θανάτων, είναι ένας πολυπαραγοντικός δείκτης που έχει να κάνει αφενός μεν με τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ, με την επιτυχία του περιορισμού ανά ηλικιακή ομάδα, με το επίπεδο της τριτοβάθμιας περίθαλψης (διαθεσιμότητα αναπνευστήρων, ΜΕΘ κλπ), αφετέρου δε με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού κλπ. και δεν δίνει επομένως σαφή εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ του πληθυσμού. Ο κ. Βανταράκης σημείωσε ότι ακόμη κι αν τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων δεν είναι 100% αξιόπιστα, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα στον πληθυσμό , μειώνει και στατιστικά το λάθος και δίνει μία εικόνα της πορείας που πρέπει να ακολουθήσεις και όχι στα τυφλά, ιδίως αν έρθει και δεύτερο κύμα από τον Φθινόπωρο και μετά.