«Ανεκμετάλλευτη» από την Πολιτεία η γνώση για την προειδοποίηση των σεισμών

Written by on 9 Οκτωβρίου 2024

«Πετάμε» στα σκουπίδια τα παραδείγματα της έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών που εφαρμόζουν άλλες χώρες Αποκαλυπτικός μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ο Φίλιππος Βαλλιανάτος καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, για τη τύχη του Σεισμολογικού Ινστιτούτου που έχει «Μηδέν» προϋπολογισμό και προσωπικό που φυλλοροεί, καθώς οι συμβάσεις λήγουν κι ο εθελοντισμός δεν τους δίνει τη δυνατότητα να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια.

Κι όμως το Δίκτυο Σεισμογράφων που έχει εγκατασταθεί σε όλη την Κρήτη δίνει πολύτιμες πληροφορίες που αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο καθώς η έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών μελετάται αλλά κι εφαρμόζεται στην Ιαπωνία και στην Καλιφόρνια.

Η αξιοποίηση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών βρίσκεται στο επίκεντρο και των εργασιών διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στα Χανιά. Επιστημονικές ομάδες από την Ιαπωνία, την Αμερική, την Κίνα και από χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για την πρόγνωση σεισμικών φαινομένων και στην Ελλάδα.

Ο Φίλιππος Βαλλιανάτος εξήγησε πως «αν και τα ερωτήματα τα τελευταία χρόνια είναι ανοιχτά επιστημονικά και δύσκολα, έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι προς αυτήν την κατεύθυνση και σε ανακοινώσεις που θα γίνουν δίνονται προοπτικές προς τα πού θα πρέπει να πάει η έρευνα».


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist