Στέλλα Κυβέλου-Χιωτίνη : Ένα βήμα αλλά όχι Θ.Χ.Σ., αναγκαία η επαναχάραξη του Χάρτη
Written by Γιώργος Σαχίνης on 22 Απριλίου 2025
Η καθηγήτρια Στέλλα Kυβέλου-Χιωτίνη είναι Eμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . Ως μέρος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο. Διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014) παρέχοντας, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας. Σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα» και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του Έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA. Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε, εκτός των άλλων, στο σχεδιασμό ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
Η κ. Κυβέλου – Χιωτίνη, μιλώντας στον 98.4 εξήγησε πως η δημοσιοποίηση επίσημα χάρτη που οριοθετεί τις 4 Θαλάσσιες Χωροταξικές Ενότητες, είναι ένα βήμα μεν, δεν αποτελεί όμως τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό , έτσι όπως τον προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία με πεδίο εφαρμογής από το 2014. Μιλάμε όπως είπε για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, στα εθνικά ύδατα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων ( χωρικά ύδατα / ΑΟΖ) και καλόν είναι έστω και τώρα να ληφθούν οι πρόνοιες για όλες τις παρούσες και μελλοντικές στρατηγικές δραστηριότητες της Ελλάδας στον Θαλάσσιο χώρο της. Απεύθυνε μάλιστα έκκληση για επαναχάραξη του χάρτη , αφού είναι ισχυρότερο και χωροταξικά, η χωρική ενότητα του Νοτίου Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα δηλαδή και το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, αλλά και Κάσο , Κάρπαθο να είναι στη ίδια χωροταξική ενότητα με την Κρήτη.
Η κ. Κυβέλου- Χιωτίνη, εξηγεί τι είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, το ρόλο σε αυτόν των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, τα Θαλάσσια Πάρκα και γιατί η κατάτμηση τους ιδίως στο Νότιο Αιγαίο θα είναι και γεωπολιτικά προβληματική ενώ μιλάει για την αμφισημία να αναφερόμαστε σε υφαλκρηπίδα στο Αιγαίο και ΑΟΖ στο Ιόνιο την ώρα που μόνο η Τουρκία “παίζει” με την υφαλοκρηπίδα ως ορολογία με συγκεκριμένη στόχευση .