Φ.Βαλλιανάτος : Σαφείς ενδείξεις τεκτονικής υφής σεισμών στις Κυκλάδες , η σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα σε άλλη εξέλιξη

Written by on 4 Φεβρουαρίου 2025

Ο δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής – Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου , σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης με αφορμή την πρωτοφανή σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ιδίως μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης , παραθέτει όλα τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα με επίκεντρο την βραχονησίδα Άνυδρος Αμοργού, τονίζοντας ότι αυτή η μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά  της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενισχύει τα μέχρι στιγμής δεδομένα , ότι η αιτία είναι σε γνωστό τεκτονικό ρήγμα και δεν συνδέεται με την σεισμική δραστηριότητα ηφαιστειακά στη Καλδέρα ή το Κολούμπο .

Όπως λέει , παρότι συμπτωματικά επιστημονική εργασία του τον Σεπτέμβριο έδειχνε πιέσεις του μάγματος στη Καλδέρα και μια αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ξαφνικά αυτή ανακόπτεται και αρχές Φεβρουαρίου έχουμε αυτή την σπάνια έξαρση σεισμικής δραστηριότητας , που το πιθανότερο είναι να μιλάμε για προσεισμούς με δεκάδες μεταξύ 4 και 4,9 ρίχτερ, που όμως έχουν ως διέγερση υπαρκτά τεκτονικά ρήγματα στα βορειοανατολικά μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης που δεν συνδέονται με τα υπάρχοντα δεδομένα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μάλιστα, όπως λέει , έχοντας  υπόψη μας  πάντα στην εξέλιξη τέτοιων φαινομένων και την αβεβαιότητα , το πιθανότερο είναι αν συμβεί κύριος  σεισμός με  βάση την ένταση και την επανάληψη σεισμικών γεγονότων τόσο πολλών μεταξύ 4 και 4,9 , ένας κύριος σεισμός με την αβεβαιότητα πάντα ως παράμετρο να μην ξεπεράσει το 5,5 με 5,8 ρίχτερ. Η Κρήτη, όπως λέει, από αυτή την τάση της σεισμικής δρασηριότητας δεν κινδυνεύει, ενώ όπως τόνισε ότι είναι στο εθνικό δίκτυο καταγραφής είναι με ανοιχτά δεδομένα για όλη την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με κάποια προγράμματα ακόμη και καταγραφής της δραστηριότητας των ηφαιστείων, παρότι χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει για να υπάρξει πρόσβαση και σε αυτά , σε τέτοια κατάσταση συναγερμού .

Ο κ. Βαλλιανάτος, πρόσθεσε ακόμη, πως με μια νέα μέθοδο αυτή της “μηχανικής μάθησης” που είναι πιο εξελιγμένη από τις κλασσικές , μέτρησε ότι οι 500 προσεισμοί στον σεισμό του 6.1 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, ήταν περί  του 4.000  και κατά αντιστοιχία οι 800 πέριπου σεισμοί μέσα σε 5 ημέρες στις Κυκλάδες, με αυτή την μέθοδο πρέπει να είναι κοντά στους 7.000. Ο κ. Βαλλιανάτος , είπε τέλος πως είναι θέμα των επόμενων άμεσων 24ωρών να  “αποφασίσει” ο Εγκέλαδος προς ποια εκδοχή “κορύφωσης” θα κινηθεί … ως προς την παρατήρηση του φαινομένου επιστημονικά.

 

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist