Κρίσιμη η παράταση για τη διόρθωση των Κτηματολογικών εγγραφών διαμηνύει προς τα Υπουργεία το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Written by on 22 Οκτωβρίου 2024

Αρχές του 2025 το 75% της χώρας θα έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, λέει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι πολίτες που καλούνται να διορθώσουν τα λάθη της Πολιτείας κι εν μέσω πραγματικών δυσκολιών, όπως υποστελέχωση των υπηρεσιών και κόστος, πρέπει να έχουν το χρόνο ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις λέει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιώργος Ταβερναράκης. Το αίτημα έχει αποσταλεί προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ελάχιστη κατά τον ίδιο είναι κι η προθεσμία κτηματογράφησης των ακινήτων των ακινήτων στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καθώς ο όγκος των δηλώσεων είναι ακόμα πολύ μεγάλος. Φαίνεται κατά τον ίδιο να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ποσοστό ιδιοκτητών περίπου στο 60% .

«Οτιδήποτε δεν δηλωθεί» προσθέτει «μετά το πέρας των προθεσμιών που δίνει η Πολιτεία, θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα στη συνέχεια ώστε να αποδειχθεί ότι δεν είναι του Δημοσίου».

Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, πιέζουν για παρατάσεις λέει την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης που απορρίπτει τα περί παρατάσεων και καλεί τους πολίτες να μπουν στο https://dilosi.ktimatologio.gr/login, να κάνουν login με τους κωδικούς Taxisnet και να δουν πόσο απλή διαδικασία η οποία δεν απαιτεί τοπογραφικό εφόσον συμφωνεί με αυτό που βλέπει στον ψηφιακό χάρτη ή αν έχει μια μικρή απόκλιση κι άρα γλιτώνει τα έξοδα σε αυτή την περίπτωση.

«Του λέμε ότι εφόσον μπει σε αυτή την πλατφόρμα και καταγραφεί και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν έχει κάτι να φοβάται. Και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης σε άλλες περιοχές που έχει χάσει πλέον τις προθεσμίες που έχει κλείσει το Κτηματολόγιο, ότι με το νέο νόμο που ψηφίσαμε πριν από 10 ημέρες δίνεται η δυνατότητα και για τα αγνώστου τα αδήλωτα εφόσον έχεις τον τίτλο σου, να μπορείς να το δηλώσεις, να κατοχυρώσεις το περιουσιακό σου δικαίωμα και μετά όταν λειτουργεί το Κτηματολόγιο στην περιοχή σου. Άρα δεν χάνονται ευκαιρίες. Το κράτος δεν θέλει να πάρει την περιουσία κανενός, ειδικά αυτών που έχουν δίκιο και έχουν τίτλο στην κατοχή τους» προσθέτει.

Κατά τον Υφυπουργό αρχές του 2025 το 75% της χώρας θα έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. «Στο τέλος αυτής της διαδρομής η χώρα θα έχει έναν πλήρως ψηφιακό χάρτη που θα μπορεί ο καθένας να δει την περιουσία του, την περίμετρο, τα τετραγωνικά, το αν επικαλύπτεται από δασικούς χάρτες, από χάρτες Νatura, την κατάστασή του με χωρικά δεδομένα τα οποία είναι αποτυπωμένα στο https://maps.ktimatologio.gr/. Αυτό είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα έχει ο δικηγόρος ένα πλήρως ψηφιοποιημένο αρχείο για τα παλιά υποθηκοφυλακεία και όλη η χώρα θα λειτουργεί με ένα ενιαίο πρόσωπο, ενιαίους κανόνες για να τελειώσει η σύγχυση και τα παράλληλα συστήματα. Είναι μια εκκρεμότητα 200 ετών» επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist