Αλ. Καζαμίας : Το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Written by on 15 Οκτωβρίου 2024

Ο βουλευτής Επικρατείας της “Πλεύσης Ελευθερίας” και καθηγητής πολιτικής επιστήμης και γεωπολιτικής ανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Κόβεντρι , Αλέξανδρος Καζαμίας καταθέτει την οπτική του για το γεωστρατηγικό σύμπλοκο από την μια της όξυνσης στη Μέση Ανατολή που στη βάση του βρίσκεται το Παλαιστινιακό ζήτημα και από την άλλη της εμπλοκής όλων των μεγάλων παικτών ισχύος στον ανταγωνισμό γεωπολιτικής ανακατανομής στην ευρύτερη περιοχή με προεκτάσεις.

Εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του δεν είναι υπαρξιακό θέμα για το Ισραήλ, αλλά και γιατί η στρατιωτική του ισχύ και πολλαπλές επιτυχίες του σε αυτό το πεδίο σε τίποτα δεν του εξασφαλίζουν την πολιτική λύση που το σύστημα Νετανιάχου επιθυμεί με τον διωγμό των Παλαιστινίων από την Γάζα και την Δυτική Όχθη.

Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά , ο κ. Καζαμίας τόνισε πως για την ώρα μένει στις επίσημες εξηγήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι μιλάμε για συνομιλίες που μπορεί να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο διαλόγου και όχι για ουσιαστικό διάλογο, όταν μάλιστα αυτή την ώρα η Τουρκία έχει σε πλήρη ανάπτυξη της αναθεωρητικής της ατζέντα. Ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του για την απουσία από την τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες αυτής της φάσης , του Κυπριακού.

Ο κ. Καζαμίας , απέφυγε να μπει στη ουσία των χθεσινών δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι το θεωρητικά μονομερές δικαίωμα μας για το εύρος της Αιγιαλίτιδας , εν τοις πράγμασι θα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης , όπως είπε στην ΕΡΤ η Κ. Γαβουνέλη ,όμως τόνισε εμφατικά πως “καμία διαπραγμάτευση σε θέματα κυριαρχίας μας δεν νοείται , η χώρα δεν έχει καμία απόφαση να σπάσει την Αιγιαλίτιδα σε 12 ν.μ. δυτικά του Ταινάρου και 6 ν.μ. στο Αιγαίο, τα 12ν.μ. Αιγιαλίτιδας ζώνης είναι εθνική κυριαρχία μας και αυτή θα πρέπει να είναι ενιαία και χωρίς κανένα διαχωρισμό, τα χωρικά ύδατα είναι η φυσική προέκταση του εθνικού εδάφους και είναι ακριβώς το ίδιο ως προς τα δικαιώματα κυριαρχίας μας .


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist