Π. Καρβουνόπουλος : Μύθοι κι Αλήθειες για F-35 και ισοζύγιο εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας
Written by Γιώργος Σαχίνης on 29 Ιανουαρίου 2024
Ο στρατιωτικός- αμυντικός αναλυτής και συντάκτης του Militaire.gr Πάρις Καρβουνόπουλος , αναλύει στον 98.4 γιατί πίσω από τον επικοινωνιακό θρίαμβο για την έγκριση αγοράς των μαχητικών F-35 , αεροσκαφών 5ης γενιάς , η ουσία είναι πως η Ελλάδα αντί για εξοπλιστικά συστήματα άμυνας και αποτροπής της Τουρκίας στο πεδίο, αγοράζει πάνακριβες πλατφόρμες που εξυπηρετούν μόνο ευρύτερους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. Όπως σημειώνει , συγκρίνοντας τις επιστολές έγκρισης για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία προκύπτει αβίαστα το εξής:Στην περίπτωση της Ελλάδας το κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι 8,6 δις δολάρια για 40 αεροσκάφη. Δεν περιλαμβάνονται καθόλου όπλα. Επίσης πλην των 2 εφεδρικών κινητήρων δεν γίνεται καμιά μνεία για αριθμό εφεδρικών υλικών και για παρεχόμενα επίπεδα συντήρησης ώστε να υποστηρίξουν την ζητούμενη διαθεσιμότητα από πλευράς ΠΑ. Αντίθετα για την Τουρκία η επιστολή περιλαμβάνει και όπλα, μάλιστα σε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ καθορίζεται και συγκεκριμένος αριθμός εφεδρικών υλικών, σημαντικός, ώστε να στηριχθεί το απαιτούμενο ποσοστό διαθεσιμότητας.Στο υπόλοιπο «πακέτο» που συζητάνε να μας δώσουν οι ΗΠΑ:
- Αεροσκάφη C-130 που μας χρειάζονται στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Αριθμό και διαμόρφωση δεν διευκρινίζουν οι Αμερικανοί.
- 4 LCS παράκτια πλοία με τη γνωστή θλιβερή ιστορία στο Αμερικανικό πολεμικό Ναυτικό. Έμεναν «καραβοφάναρα», τα απέσυραν, άρον ,άρον οι Αμερικανοί και θέλουν να μας τα φορτώσουν. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του ΓΕΝ και βεβαίως να μάθουμε το κόστος επισκευής για κάθε πλοίο. Δεν θα γελάσει ο κάθε πικραμένος αλλά θα κλάψουν όλοι οι φορολογούμενοι!
- 60 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) τύπου Bradley ,τα οποία ήδη μας είχαν εγκρίνει ενώ χρειαζόμαστε 400/500.
- 200 εκατομμύρια δωρεάν οικονομική βοήθεια….( Όταν η Αίγυπτος παίρνει δις κάθε χρόνο και δεν είναι καν στο ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ έχουν διευκολύνσεις εκεί )
- Θα μας στείλουν και ένα χαρτί που θα μας λέει ότι τα F-16 της Τουρκίας δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος…Ασχολίαστο.
Η Ελλάδα με τις δεδομένες επιχειρησιακές ανάγκες και τις δεδομένες οικονομικές δυνατότητες θα είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να συντηρήσει ένα τύπο αεροσκάφους 4,5 γενιάς (Rafale) κι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς (F-35)! Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα επιχειρήματα των κυβερνητικών σχολιαστών για το πως θα συμβεί αυτό, ώστε να πετάνε και τα Rafale και τα F-35!!! Θα κάνουμε μια πρόβλεψη που στήριζεται σε απόψεις ειδικών: το F-35 θα είναι το «βαμπίρ» της Πολεμικής Αεροπορίας! Να ΄μαστε έτοιμοι να ζήσουμε την απαξίωση των Rafale όπως έγινε και με τα Mirage 2000. Μόνο που αυτό δεν είναι διόλου απλή υπόθεση και οι «πατριώτες των εξοπλισμών» που έχουν βγει από χθες στο διαδίκτυο για να υποστηρίξουν αυτή την εξοπλιστική τρέλα θα πρέπει να απαντήσουν μαζί με την κυβέρνηση στα εξής ερωτήματα:
Ερώτημα πρώτο: Με τι όπλα θα εξοπλιστούν τα F-35; Στην επιστολή έγκρισης των τουρκικών F-16, αναφέρονται με λεπτομέρειες όλα τα όπλα που θα φέρουν τα F-16 των Τούρκων. Οι Τούρκοι αγοράζουν 950 AIM- 120D αέρος αέρος εμβέλειας 160 km. Τα ελληνικά F-16 έχουν μείνει με τους AIM-120 C7 των 60km παρά το ότι αναβαθμίστηκαν σε Viper.
Εμείς δεν θα παραγγείλουμε όπλα για τα F-35; Ποια θα είναι αυτά και τι δυνατότητες θα έχουν; Θα είναι εξίσου σοβαρά ,αξιόπιστα και αποτελεσματικά όπως αυτά που ήδη διαθέτει η ελληνική ΠΑ;
Ποια είναι αυτά;
Ερώτημα δεύτερο: Οι «χειροκροτητές των κυβερνητικών ανακοινώσεων » γνωρίζουν ότι η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που μπορούν να τα φέρουν τα Mirage 2000 και τα Rafale; Έχουν ακούσει κάτι για τους Scalp τους οποίους θέλαμε και στη ναυτική τους έκδοση στις Belharra, αλλά ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να τους πάρει ,μάλλον επειδή του το απαγόρευσαν οι Αμερικανοί; Αν λοιπόν απαξιωθούν και τα Rafale ,όπως έγινε με τα Mirage, ποια ιπτάμενη πλατφόρμα θα έχει η ελληνική ΠΑ για να απειλήσει την Τουρκία σε «βάθος»; Θα στέλνουν τα δήθεν αόρατα F-35 -αν αφήσουν οι ΗΠΑ να πάνε βεβαίως- για να πλήξουν στόχους στα βάθη της Ανατολής, όταν οι Έλληνες χειριστές μπορούν να πλήξουν τους ίδιους στόχους πυροδοτώντας όπλα από τη μέση του Αιγαίου;
Ερώτημα τρίτο: Αεροπόροι έχουν δημόσια πει ότι το F-35 ΔΕΝ θα παίρνει μπροστά για επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας. Μπορεί η κυβέρνηση και οι «πατριώτες των εξοπλισμών» να τοποθετηθούν;
Από το πακέτο της «αμερικανικής βοήθειας» το πιο χρήσιμο εναέριο μέσο που προκύπτει είναι τα C-130 . Ως γνωστόν έχουμε καταφέρει να μείνουμε με ένα ,το πολύ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη. Συνεπώς η προσθήκη καλοσυντηρημένων μεταχειρισμένων ή και καινούργιων μεταγωγικών αεροσκαφών είναι απαραίτητη.
Τι θα κάνει η αντιπολίτευση;
Ενδιαφέρον όμως δεν έχει μόνο το επικίνδυνο παραμύθι της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αδιέξοδο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιδράσουν επιτέλους σθεναρά ή θα παραμείνουν στις άνευρες ανακοινώσεις για να δείξουν από τη μία ότι έπραξαν το καθήκον τους και από την άλλη να μη στεναχωρήσουν και την Ουάσινγκτον! Οι Έλληνες πολιτικοί σε όλο το κομματικό φάσμα έχουν πάντα «το σύνδρομο της Ουάσινγκτον», Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι συνυπεύθυνα για όσα δρομολογούνται στο χώρο της ελληνικής άμυνας που φαίνεται ότι οδηγείται σε πλήρη απονεύρωση σε ότι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα και αναβαθμίζεται μόνο ως εργαλείο που θα χρησιμοποιείται για αμερικανικά-νατοϊκά σχέδια.