Χρ. Ζήνωνος: Όλη η αλήθεια και τα μεγάλα λάθη σε ΑΟΖ , Αιγιαλίτιδα και “Μεσολαβητές”

Written by on 14 Οκτωβρίου 2022

Ο χαρτογράφος – υδρογράφος και εμπειρογνώμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις κρίσιμες οριοθετήσεις  της Κύπρου ΑΟΖ με τα άλλα κράτη της Μεσογείου, ένας από τους σημαντικότερους σε τέτοια ζητήματα γεωδαίτες της Μεσόγειου , Χρίστος Ζήνωνος  σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη , απαντά για όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες , συνδέοντας τα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξηγεί γιατί ενώ η οριοθέτηση μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου με την μεσολάβηση του ειδικού συμβούλου των ΗΠΑ Άμος Χόλστάιν , είναι νίκη και για τις οριοθετήσεις με βάση την μέση γραμμή, για την  Κύπρο , για την Ελλάδα η ελπίδα κάποιων για κάτι πανομοιότυπο σε σχέση με την Τουρκία,  με αμερικανική μεσολάβηση, θα συνιστούσε ήττα και εθνική τραγωδία παράδοσης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εξηγεί ποιος είναι με βάση το δίκαιο της θάλασσας, ο σωστός τρόπος με λήρη κατοχύρωση κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επέκτασης των χωρικών μας υδάτων κα οριοθέτησης ΑΟΖ. Τονίζει ότι στο αυτοδίκαιο δικαίωμα μας για επέκταση έως 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων , δεν νοείται στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και στα αρμόδια τμήματα του ΟΗΕ τμηματική επέκταση, αλλά ενιαία. Αν όμως πολιτικά ληφθεί μία τέτοια επιλογή, πρωτίστως αυτό γίνεται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί, όπως Ανατολικά της Κρήτης, όπου η παράνομη ΑΟΖ της με την Λιβύη φτάνει στα 6 ν.μ. και όχι σε ανώδυνες για αυτήν περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση , είναι δυσεξήγητο τεχνικά , γιατί η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει επί τόσα χρόνια στο Α και Ω , που είναι το κλείσιμο κόλπων, θέσεις βάσης και χάραξη των γραμμών τους, στίγματα και συντεταγμένες με πλήρεις χάρτες με κατάθεση στον ΟΗΕ. Χωρίς αυτά τονίζει όλα είναι στον αέρα έναντι τρίτων χωρών.

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και ιδίως τον τρόπο που έγινε και αυτή. Ουσιαστικά εξαφανίζει την επήρεια νησιών πέριξ της  Κρήτης, ενώ και ολόκληρη Κρήτη την εμφανίζει  με μειωμένη επήρεια , ενώ την Ρόδο χωρίς καθόλου. Την ίδια ώρα από την πλευρά της Αιγύπτου αυτή η οριοθέτηση έτσι όπως έγινε δεν ακουμπάει καμία από τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού .

Κατά τον κ. Ζήνωνος , είναι σαν να έχουμε αφήσει “αναμονές” πλήρωσης με τις παράλογες Τουρκικές απαιτήσεις στη περιοχή και χωρίς δική μας αντίδραση.

Σημείωσε δε εμφατικά ότι η Ελλάδα που διαθέτει μία από τις καλύτερες υδρογραφικές υπηρεσίες, είναι προφανές  ότι οι υδρογράφοι της ξέρουν ποιο είναι το σωστό τεχνικά για τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, άρα το θέμα διαχρονικά είναι στο ποια πολιτική βούληση έχει η Ελλάδα. Η κατεχόμενη σχεδόν στο ήμισυ Κύπρος έχει  κάνει τόσες οριοθετήσεις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα ου η Ελλάδα αν και χώρα εγγυήτρια για την Κύπρο αποφεύγει συστηματικά την οριοθέτηση ΑΟΖ μαζί της.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist