Α. Μητρόπουλος: Αύξηση μισθού Vs τριετιών με εντολή Κ. Χατζηδάκη

Written by on 4 Μαΐου 2022

Τα θετικά κι αρνητικά των αποφάσεων  για τους χαμηλόμισθους, παλιούς και νέους του ιδιωτικού τομέα

 

Μεγάλες οι απώλειες από το «πάγωμα» των τριετιών σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ κι ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς όσο η ανεργία είναι πάνω από το 10% αυτές δεν θα καταβάλλονται.

Στο 1 δις λέει ο καθηγητής στον 98.4 πως είναι οι απώλειες που υφίστανται οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα (παλαιοί και νέοι), αφού η προϋπηρεσία τους από 14-2-2012 μέχρι σήμερα ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των τριετιών-πολυετιών-επιδομάτων.

Προσθέτει ότι ο «γυμνός» κατώτατος μισθός (χωρίς προσαυξήσεις) και το όνειδος του «υποκατώτατου» για νέους/νέες κάτω των 25 ετών, μάς επιβλήθηκε από τους «σκληρούς» του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ ως μοχλός διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και μηχανισμός μισθολογικής απαξίωσης των νέων εργαζομένων.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά την περίοδο 2012-2021: -10 δις ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού, -2 δις ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών, -2 δις ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και -2 δις ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Γι’αυτό προσθέτει, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να νομοθετήσει την κατάργηση των παραπάνω μνημονιακών διατάξεων, να επαναφέρει αναδρομικά από 1-1-2022 τον κατώτατο μισθό στα 751 € (μεικτά), όπως ίσχυε προ του 2012 και  να επαναχορηγήσει τα επιδόματα και τις τριετίες σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. Μόνον έτσι θα υπάρξει (μερική έστω) αποκατάσταση της άγριας λεηλασίας των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων τού ιδιωτικού τομέα.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist