Δημ. Κουρέτας : Μαλακό σιτάρι και αγροδιατροφή , εθνικά αποθέματα «χθες»

Written by on 24 Μαρτίου 2022

Ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας , αναλύει στον 98.4  τις λάθος στρατηγικές επιλογές για χρόνια στη χώρα, που σήμερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία , δρουν πολλαπλασιαστικά στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση . Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι αλευροβιομήχανοι αγόραζαν μαλακό σιτάρι από την Ουκρανία 170 ευρώ τον τόνο . Τώρα αγοράζουν από Βουλγαρία αλλά και από Ρουμανία 440 ευρώ τον τόνο . Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και η Ουγγαρία θέλουν να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών για να χτίσουν εθνικό απόθεμα . Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει από τους παραγωγούς με 300 ευρώ τον τόνο . Τι θα συμβεί; Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου έχουν ήδη θερίσει και έχουν αποθέματα .

Η Ελλάδα συζητά να εισάγει μαλακό σιτάρι από Αμερική . Ένα καράβι έχει 30.000 τόνους και θα το πληρώσουμε 700 ευρώ τον τόνο . Και έχει και υψηλή πρωτεΐνη που δεν κάνει για το δικό μας ψωμί όπως το έχουμε συνηθίσει .Ποια είναι η εθνική μας στρατηγική ;

Ήδη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έβαλαν όριο στις αγορές σε αλεύρι . Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει ξανά στον μεγεθυντικό φακό τα προβλήματα της αγροδιατροφής . Η Ευρώπη εισάγει το 40% του μαλακού σιταριού που καταναλώνει . Και η Ελλάδα το 75%. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πως θα αντιμετωπίσει την αγροδιατροφική κρίση που έφτασε στην πόρτα μας ; Τα ΜΜΕ ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα . Μήπως θα έπρεπε να ασχολούνται πιο πολύ ; Μήπως η κρίση στην Ουκρανία μας αλλάξει την διατροφή μας ; Αν δείτε την ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα . Η χώρα , αρχίζοντας από το μαλακό σιτάρι , πρέπει από «χθες» να δημιουργήσει εθνικό απόθεμα.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist