Στη χάραξη τοπικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο η ομάδα Εργασίας AREPO
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 15 Μαρτίου 2022
Τριετές το master plan που καταρτίζει η Περιφέρεια λέει η πρόεδρος της ομάδας Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη στον 98.4
Στόχος η προστασία ποιότητας, ταυτότητας, ανταγωνιστικότητας του προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά παράλληλα με την απόδοση της υπεραξίας του στον παραγωγό. Θα εμπεριέχει δράσεις προώθησης, προβολής του ελαιολάδου, εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων για την παραγωγή και την βελτίωση του προϊόντος.
Μονόδρομος οι κινήσεις αυτές λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών – ελαιουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο η αναφορά της πρώην προέδρου του AREPO πως παρά τη μάχη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα μέσω της Ένωσης, σε Ελλάδα και ΕΕ για την χρωματική επισήμανση των τροφίμων, που βάλουν ευθέως κατά των προϊόντων μας, παρακάμπτοντας στην διατροφική τους αξία, πως μόνο το 1% των φορέων έχει πάρει θέση σε αυτή τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη πανευρωπαϊκά. Τυχόν υιοθέτηση της χρωματικής επισήμανσης σημαίνει ότι λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα και μέλι θα πωλούνται στις υποβαθμισμένες κατηγορίες C – D.