Από το AREPO στην Ε.Ε η χρωματιστή σήμανση των τροφίμων
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 17 Δεκεμβρίου 2021
Ειρ. Χουδετσανάκη: «Ευχή μου και στόχος μας, η προστασία όλων μας, καταναλωτών, παραγωγών»
Επιβράβευση του AREPO η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει και να προχωρήσει σε νέες απαγορεύσεις ουσιών από τα τρόφιμα που διαπιστώνεται ότι προκαλούν ασθένειες όπως καρκίνο και παχυσαρκία.
Τόσο η Ελλάδα όσο κι άλλες χώρες, με 34 Περιφέρειες και 700 ομάδες παραγωγών που ανήκουν στην Ένωση AREPO, ελπίζουν πως η σήμανση των τροφίμων θα περιέχει για καταναλωτές και παραγωγούς τα χρήσιμα στοιχεία με τη διατροφική τους αξία, αντί των χρωματιστών ενδείξεων που κατατάσσουν προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης σε υποδεέστερη θέση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. και η υποβολή νομοθετικής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη έως το τέλος του 2022 είναι, συγκεκριμένα ο στόχος, ενώ η διαβούλευση θα ισχύσει μέχρι το Μάρτιο του 2022.
Τη σημασία της απόφασης αυτής επισημαίνει την ίδια ώρα στον 98.4 η πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη που είχε εντοπίσει κι αναδείξει το μεγάλο αυτό θέμα.
«Ευχή μου και στόχος μας, η προστασία όλων μας, καταναλωτών, παραγωγών» σημειώνει.