Δ. Βρύσαλης: Γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι λογιστές

Written by on 8 Ιουνίου 2021

Επιβραβεύουν πλέον τις «εκπτώσεις» ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία

Και στο ΠαΓΝΗ  θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG) πρόωρα εξιτήρια ασθενών – Επιταχύνουν την πλήρη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

Αποκαλυπτική αναφορά του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό, δια στόματος Δημήτρη Βρύσαλη στον 98.4 ότι από 20 Μαΐου το ΠαΓΝΗ και άλλα 18  νοσοκομεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν με το Νέο Σύστημα Κοστολόγησης –χρηματοδότησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ) κι ακολουθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης, μόνο που γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι λογιστές.

Πρόκειται ουσιαστικά όπως αναφέρει για την εφαρμογή του Γερμανικού μοντέλου χρηματοδότησης, όπου θα επιβραβεύονται με χρηματοδότηση τα Νοσοκομεία που θα περιορίζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ημέρες νοσηλείας και γενικότερα το «κόστος» της νοσηλείας.

Όχημα για αυτή την πολιτική θα αποτελέσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG) που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες. Τα DRGs αποτελούν ακόμη ένα εργαλείο για τη βαθύτερη και πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς», καθώς ό,τι κινείται εντός νοσοκομείου κοστολογείται και συγχρόνως «αξιολογείται» βάσει των προσδιορισμένων οικονομικών δεικτών. Θα καταγράφεται δηλαδή πόσο «κοστίζει» κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κ.ά, σύμφωνα πάντα με τη λογική υγεία – κόστος και ασθενής – πελάτης.

Στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται, τα DRGs χρησιμοποιούνται από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 για την αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα νοσοκομεία στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους προχωρούν σε πρόωρα εξιτήρια και επιδιώκουν την επιδίωξη επανεισαγωγής του ασθενούς λόγω επιπλοκών με νέα διάγνωση προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολόγηση από τη μια που θα τους επιφέρει υψηλότερη χρηματοδότηση.

Στη Γαλλία έκλεισαν μαιευτικές κλινικές που πραγματοποιούσαν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως και χειρουργικές που πραγματοποιούσαν λιγότερο από 1.500 πράξεις ετησίως, στην Αγγλία τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 4.000, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις εκατόμβες νεκρών σε ΗΠΑ, Ιταλία κ.α.

Στόχος του νέου συστήματος χρηματοδότησης δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας των πολιτών αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των πολιτών και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου προσθέτει όπως και το Δελτίο ότι: «Στις 20 Μαΐου 2021, ο Πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις του ΚΕΤΕΚΝΥ και κυρίως η πλήρης ένταξή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στο Νέο Σύστημα Κοστολόγησης –χρηματοδότησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ). Από τον Πρόεδρο του ΚΕΤΕΚΝΥ τέθηκε ο επόμενος στόχος που είναι η ένταξή ολόκληρης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο ΣυΚΝΥ μέχρι το τέλος του έτους.

Προσθέτει ότι: «Ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου ομολογεί ότι τα μοναδικά έσοδα του νοσοκομείου είναι η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιστά τους γιατρούς υπεύθυνους για την απώλεια χρημάτων και κατά συνέπεια στέρηση των αντίστοιχων πόρων από εξοπλισμούς και προσωπικό. Έτσι, γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να γίνουν λογιστές, εισπράκτορες και ταμίες προκειμένου να μαζευτούν έσοδα και ο επιστημονικός ρόλος τους να πάει περίπατο προκειμένου να συνεχίσουν τμήματα και κλινικές να λειτουργούν» .

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist