Μ.Λέκκας: Το Ελληνικό αλφάβητο δεν μπερδεύει μετεωρολόγους και πολίτες
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 19 Μαρτίου 2021
Δεν μου αρέσει η απόφαση του του ΠΜΟ να σταματήσει τη χρήση ελληνικών ονομάτων για τους κυκλώνες του Ατλαντικού
«Κάτι δεν μου αρέσει σε αυτή την ιστορία» λέει στον 98.4 ο Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας
«Δεν μπερδευόμαστε μετεωρολογικά με την Ελληνική αλφάβητο και δεν απορρίπτεις το σύνολο των γραμμάτων» επισημαίνει όταν η ιστορία της μετεωρολογίας σε παραπέμπει στον Αριστοτέλη. Στο μήνυμα του η ευχή θεσμικοί παράγοντες να ασχοληθούν με το θέμα.
Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) αποφάσισε να σταματήσει φέτος τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την ονοματοδοσία των κυκλώνων, καθως αυτοί εμφανίζονται συχνότερα και η χρήση ονομάτων από τα ελληνικά γράμματα , όπως πέρυσι, προκάλεσε σύγχυση και εστίασε την προσοχή περισσότερο στην «εξωτικότητα» των ελληνικών γραμμάτων παρά στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι κυκλώνες. Επιπλέον, θεώρησε ότι το 2020 το «βάφτισμα» κυκλώνων με τα ονόματα «Ζήτα», «Ήτα» και «Θήτα», που ακούγονται παρόμοια (τουλάχιστον στα αυτιά των αγγλόφωνων), προκάλεσε προβλήματα, ιδίως όταν συνέπεσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο καταιγίδες με τέτοια ονόματα από ελληνικά γράμματα.
Το ελληνικό αλφάβητο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές το 2005 και εννέα φορές το 2020 για την ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων του Ατλαντικού. Ειδικά πέρυσι κρίθηκε αναγκαία η χρήση του, επειδή υπήρχαν πολλοί κυκλώνες και είχαν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα λατινικά ονόματα.