Γιάννης Ιωαννίδης : Lock Down σημαίνει έλλειψη στρατηγικής , τι αποκαλύπτει η θνητότητα

Written by on 30 Σεπτεμβρίου 2020

Νοσεί με κορωνοϊό τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της γης, λέει στον 98,4 ο καθηγητής Ιατρικής, Επιδημιολογίας, Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής και κλινικός παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως Έλληνες επιστήμονες , ο Γιάννης Ιωαννίδης, με τη θνητότητα στο 0,15% και το ποσοστό να αυξομειώνει ανάλογα με τα ηλικιακά κριτήρια και τα νοσήματα των ασθενών, ακόμη και 5 φορές πάνω σε ειδικές όμως κατηγορίες. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρέθεσε προέρχονται από την αναλυτική επεξεργασία 83 μελετών σε παγκόσμια κλίμακα και θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά της Ιατρικής.

Για την Ελλάδα όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 1000 με 1500 από αυτά που καθημερινά ανακοινώνονται ως διαπιστωμένα. Όπως τόνισε εμφατικά στην πρώτη φάση η Ελλάδα λόγω της εποχής που εκδηλώθηκε δεν ήταν κέντρο μετακινήσεων, ως εκ τούτου η χώρα δεν γνώρισε παρά ένα μικρό κύμα της επιδημίας σε αντίθεση με τώρα που είναι σε φάση έντονης διασποράς μετά το καλοκαίρι με χαρακτηριστικά πανδημίας. Έτσι το lock down στην πρώτη φάση στη πραγματικότητα δεν απέτρεψε από καμία αύξηση του αριθμού θανάτων. Σήμερα επίσης ένα lock down δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη κοινωνία, αποκαλύπτει έλλειψη στρατηγικής και κυρίως οδηγεί σε χειρότερα προβλήματα την κοινωνία , μεταφέροντες το πρόβλημα σε στενότερα περιβάλλοντα.

Όπως είπε η μαζικότητα των τεστ ημερησίως με δωρεάν κάλυψη μέσω του Εθνικού Συστήματος, είναι το κλειδί το οποίο προϋποθέτει να περάσει στη μάχη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να σταματήσουν τα νοσοκομεία να είναι κέντρο συσσώρευσης κρουσμάτων και πολλαπλασιασμού τους .

Κατά τον κ. Ιωαννίδη το 10% του πληθυσμού που είναι ευπαθείς ομάδες , ηλικιωμένοι, τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, άστεγοι, φτωχά στρώματα και μετανάστες, είναι αυτό που μπορεί να πληγεί θανάσιμα και είναι αυτό το τμήμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα προστασίας με κοινωνικές αποστάσεις και μαζικά τεστ. Το 90% του πληθυσμού θα νοσήσει αλλά δεν θα πεθάνει, χρειάζονται λοιπόν μέτρα , όπως η ατομική υγιεινή , οι αποστάσεις και οι μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, όχι όμως δαιμονοποιόντας την διαφορετική άποψη αλλά εξηγώντας επιστημονικά το αναγκαίο τέτοιων μέτρων.

Δεν πείθεις την κοινωνία υποστήριξε, με απόψεις ότι μετά τα μεσάνυχτα ο ιός γίνεται πιο επιθετικός. Ο καθηγητής μιλά επίσης για τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες – ανεργία, οικονομία, ψυχικές παθήσεις – που προκαλούν οι λανθασμένοι χειρισμοί των Κυβερνήσεων, ενώ αποκαλύπτει με συγκλονιστικά στοιχεία τις υπερβολές και υποεκτιμήσεις γύρω από το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Η ανθρωπότητα πρέπει να δείξει υπομονή για τα εμβόλια αλλά ανεπιφύλακτα όταν διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους είναι η καλύτερη λύση, μόνο έτσι η ανθρωπότητα θα πάει μπροστά. Είναι παράτολμο λοιπόν εμβόλια όπως το Ρωσικό από την φάση δύο να λέμε ότι είναι έτοιμα για τους πολίτες, η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην έρευνα αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist