Γ. Λογιάδης: κοστολογημένη η πρόταση του ΜέΡΑ 25 για τα κόκκινα δάνεια

Written by on 23 Ιουνίου 2020

Ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με στόχο, «το ελληνικό δημόσιο να προστατεύσει τους πολίτες κατά την δύσκολη δεκαετία που ξεκινά», παρουσίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι θέτει τις προτάσεις του σε δημόσια διαβούλευση. H πρόταση νόμου, σύμφωνα με τον ίδιο κωδικοποιεί τη φορολογική πολιτική και τις μεγάλες θεσμικές τομές, που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ 25 , θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Σημεία της παρουσίασε στον 98.4 ο Βουλευτής του κόμματος Γιώργος Λογιάδης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Καταργούνται όλες οι προπληρωμές για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) καθώς και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 (ατόμων). Κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία β) Ανώτατος ΦΠΑ στο 15% και 18% για χρήση μετρητών γ) φόρος επιχειρήσεων 15% για μικρές, 20% για μεσαίες και 29% για τις μεγάλες. Κατάργηση της ΑΑΔΕ, η οποία μεταφέρεται στο φορολογικό λογισμικό και τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Φορολογικού Λογισμικού. Δημιουργείται νέα αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την/τον ΓΓ να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους δανειστές. Αν’ αυτών, εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί Κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάσταση από τον «Οδυσσέα», ένα καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων με επίκεντρο της Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.

Κατάργηση του Υπερταμείου και αντικατάσταση από την εταιρεία «Αθηνά-Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας και Δημοσιονομικών Συναλλαγών στην οποία θα υπάγονται: 1) Η Εθνική Τράπεζα Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 2) Η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (δίχως να πωλείται) ως εχέγγυο για την δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ) που προσφέρει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στο Ελληνικό Δημόσιο και την ίδια ώρα θα εξασφαλίσει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist