Ε. Μπορμπουδάκη: Στις περιοχές χαμηλού κινδύνου η Κρήτη
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 26 Μαΐου 2020
Υψηλή η προσβασιμότητα στις υποδομές υγείας. Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις νησιωτικές περιοχές. Σε διαχωρισμό των περιοχών σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με την πρόσβαση σε υποδομές υγείας και εργαστηριακούς έλεγχους, δέσμευση κλινών για COVID-19, εξοπλισμό από υλικά ατομικής προστασίας έως αναπνευστήρες και μοριακούς αναλυτές, και αύξηση των μέσων διακομιδής, προχωρά το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Υγειονομικές δομές, για την ενίσχυση του ΕΣΥ στα νησιά εν όψει του «ανοίγματος» της χώρας στον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι. Έως σήμερα οι νησιωτικές περιοχές μετρούν λίγα περιστατικά, ενώ το βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού κυρίως ιατρικού.
Το Υπουργείο ωστόσο ενημερώνει ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν ενισχυθεί με 200 άτομα επικουρικό προσωπικό, του Ιονίου με 70 και η Κρήτη με τουλάχιστον 400 άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν μη ιατρικό προσωπικό, καθώς οι γιατροί δεν δηλώνουν ενδιαφέρον απουσία κινήτρων. Αναφορικά με τον εξοπλισμό, στις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου υπάρχει σημαντικό απόθεμα από μέσα ατομικής προστασίας που θα κατευθυνθούν το επόμενο διάστημα στις μονάδες των νησιών.
Στην ζώνη χαμηλού κινδύνου τοποθετείτε η Κρήτη, λόγω της προσβασιμότητας των πολιτών στις Μονάδες Υγείας, όπως η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη αναφέρει στον 98.4 και πώς οι δομές υγείας ενισχύονται περαιτέρω με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ για τις συγχωνεύσεις κλινικών, Παιδιατρική – παιδοχειρουργική, ή την αποδυνάμωση άλλων, Καρδιολογική – Νεφρολογική, όπως γιατροί και ασθενείς καταγγέλλουν μιλά για χωροταξικές αλλαγές που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τα νέα τμήματα του Κορωνοϊού, προσωρινά και διευκρινίζει: «Θέση μου και θέση του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη κι όχι η συρρίκνωση των Δομών.